Треньорът на Роси Денчева: Надявам се с упорита работа и себераздаване да се връща с призови места и купи

"Тази година й предстоят нови предизвикателства, участие в зимни и летни европейски купи", сподели Ангел Ангелов

В традиционната ни рубрика "Треньор на шампиони" БФТ представя Ангел Ангелов, под чието ръководство Росица Денчева спечели титлата от Държавното първенство на закрито до 12 г. След това Денчева се класира и на полуфинал при 14-годишните.

Ето какво разказа Ангел Ангелов за сайта на БФТ:

- Може ли да ни разкажете повече за себе си - кога за първи път хванахте тенис ракета, какво ви привлече в този спорт?

- За първи път хванах тенис ракета едва на 25 години. Като юноша бях национален състезател по лека атлетика в дисциплината - бягане на дълги разстояния. И защото спортът е в кръвта ми, реших да му се посветя. Завърших ВИФ “Георги Димитров“ (сега НСА 'Васил Левски") с треньорски профил - специалност лека атлетика. Мой състудент ме заведе на кортовете в Студентски град, показа ми как се държи ракетата и тенисът стана моята страст.

- От колко време сте се отдал на тази професия?

- През 2007 г. завърших курс за инструктори по тенис и сформирах група с деца (дотогава играех за удоволствие). Работата ми като учител по физическо възпитание и спорт ми помага да правя подбор на деца с добра физическа култура и качества нужни за играта. За мен най-важното качество за един треньор е да работи с любов и всеотдайност. И резултатите не закъсняха. След 4 години вече имах състезателка (Габриела Йотова) в топ 10 на България до 16 години. През зимата тренирахме във физкултурния салон на моето училище в Ловеч, а през лятото с по напредналите на кортовете на ТК"Плевен 90" в парк Кайлъка.

- Откога сте треньор на Росица?

- С Росица и майка й се срещнахме преди 5 години и започнах да работя с нея. Роси ме впечатли с невероятното си чувство към топката и желанието да играе непрекъснато. Когато беше на седем, реших да видя колко пъти можем да задържим топката. Сбърках нарочно на 501-ия път, а можехме според мен да издържим до 1000, но след няколко дни имахме важно състезание. Роси се разочарова и разсърди. Тогава вече се убедих,че е една бъдеща шампионка и успехите ще я съпътстват. Давам този пример, защото той показва нейните силни качества-борбеност, концентрация, целеустременост и физическа издръжливост.

- В кои насоки виждате най-голям напредък при Росица и в кои трябва да работи още?

- Тенисът е спорт, в който печели този, който направи един удар повече. Роси умее точно това. Да изгражда точката, да сменя посоката и силата на ударите, да бъде непредвидима. Движението й по корта и умението да предугажда ударите на противника е също от силните й страни. Елементите в играта, които трябва да подобри, са сервисът и играта на мрежата, както и да придава малко повече топспин на топката от форхенд.

- Какво предстои на Росица през тази година?

- Роси ще бъде за втора година в националния отбор на България до 12 години по програмата 3Т- (Тенис Тийм Талант) на БФТ. Това участие и помогна много в израстването й като състезател, за което сърдечни искам да благодаря много на Даниел Ангелов. Тази година и предстоят нови предизвикателства, участие в зимни и летни европейски купи и се надявам с упорита работа и себераздаване да се връща с призови места и купи.