Владислав Николов представи доклад по законопроекта за изменение и допълнение на Закона за митниците

Промените целят привеждане на националното законодателство в съответствие с митническото законодателство на ЕС

В качеството си на заместник-председател на комисията за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата народният представител Владислав Николов представи днес в пленарна зала доклада на комисията във връзка със законопроекта за изменение и допълнение на Закона за митниците.

Промените целят привеждане на националното законодателство в съответствие с митническото законодателство на ЕС, както и да се намали административната тежест за гражданите. С предлаганото допълнение се регламентира служебното събиране на информация относно съдебния статус на лицата при постъпване на работа в митническата администрация. Създаването на нова длъжност заместник-директор на дирекция „Агенция митници” ще подпомага работата на директорите в специализираната администрация на Централно митническо управление в осъществяване на функциите на административното звено, става ясно от доклада на комисията.

"Налице е необходимост от дефиниране на понятията „продажна цена на тютюневи изделия” и в тази връзка е предложена промяната в Закона за митниците в т.34 от Допълнителната разпоредба. Нужно е и дефинирането на понятието „членове на едно семейство”, което е от изключителна важност при определяне на митническата стойност на внасяните стоки с цел избягване намаляване цената на стоката, водещо до не плащането на вносни мита и на данък върху добавената стойност”, каза народният представител Владислав Николов, представяйки доклада.