Очаква ни дъжд в следващите дни, пригответе си чадъра

Времето остава топло за сезона

Предстои влошаване на времето, което обаче ще стартира първо със затопляне. Това прогнозира в "България сутрин" по BG ON AIR синоптикът Симеон Матев.

"Предстои преминаване на атмосферен процес в събота срещу неделя и докато това се случва, днес и в по-голямата част от утрешния ден, времето ще остане топло за сезона", обясни Матев.

Пригответе си чадър обаче, защото в следващите 3 дни се очакват валежи от 5 до 15 литра на кв.м., като препръсквания ще има още от днес. "Това важи особено за местата в Южна България, в северозападните части. Валежите няма да бъдат интензивни и ще спрат бързо, но са възможни гръмотевици", подчерта синоптикът пред Bulgaria ON AIR.

Не така стои въпросът обаче със Западните Балкани, продължи Симеон Матев. Циклонът "Лоти" вече се сформира над Средиземно море и ще премине през Унгария, на Североизток към Русия. Това означава, че влошаването над България ще е краткотрайно, но в западната част на Балканския полуостров циклонът ще създаде благоприятни условия за интензивни превалявания и натрупвания, дори прелели реки.

"Днес и утре силен вятър се очаква в Южна България, на места и на север от планините. Възможно е той да достигне 80-90 км/ч. Повишаването на температурите е анормално за сезона, затова на места в страната ще имаме отбелязани градуси до 19-20", заключи Матев.