Плевен се включи в инициативите на Международния ден за безопасен интернет

Проект ще се бори с един от най-големите онлайн рискове - интернет порнографията

На 6 февруари много страни по света отбелязват Международния ден за безопасен интернет. Тази година той е под мотото „Създаване, свързване и споделяне на уважение: По-добрият интернет започва с теб”. Сдружение „Учебна работилница Европа” - Плевен за трети път организира пресконференция по повод този ден. И това не е случайно - в три успешни международни проекта с тема интернет опасностите е участвало досега плевенското сдружение.

Това са проектите „Кибертормоз - внимавай! ("CybMobb") - образователен проект за обучение на преподаватели, "Да поговорим за порното" - разяснения относно порнографското съдържание в Интернет и секстинг в ежедневието на семейството - "IpuS" и “Интернет - пространство (не)свободно от закона, обучение и учене чрез мобилно приложение за защита на данните с цел подобряване на медийната компетентност в сферата на обучението на възрастни, младежи и ученици (DAPPS)”. Доказателство за ефективността на проектите са създадените по тях платформи: http://cyberhelp.eu/bg, http://ipus4family.eu/bg и http://datapp.eu/datapp/index.php/bg, които на няколко езика предлагат богат материал за ползване от учители, родители и деца, и социални работници - информация, видеоклипове, библиотека, интерактивни игри.

Естествено продължение на дейността в посока кибер тормоз и кибер опасности на международния консорциум, който включва и плевенската НПО, е проектът "Компетентност по въпросите на порнографията в ежедневната социална работа" (PODIGIKOM). Той се финансира по програма Еразъм +, Стратегически партньорства за младежта. Координатор е фондация „Медийна и онлайн зависимост” от Люнебург, Германия. Партньори са 7 организации от 6 държави: Германия, България, Румъния, Австрия, Белгия и Гърция.

На пресконференция в клуба на БТА в Плевен председателят на Управителния съвет на „Учебна работилница Европа”, Пенка Спасова представи досегашната работа на сдружението по тематиката и какво предвижда проектът PODIGIKOM.

"Работата по проекта започна с провеждане на мeта проучване, с акцент върху настоящите потребности и идентифициране на съществуващите възможности за обучение за работещи в сферата на младежта професионалисти за компетентност по въпросите на порнографията. Всички партньори се убедихме, че темата е много актуална”, сподели Пенка Спасова. „В цяла Европа сблъсъкът с интернет порнографията се числи към най-големите онлайн рискове. Разнообразните възможности и лесният достъп до порнографски материали в интернет крият рискове и объркват подрастващите при тяхната сексуална социализация. Проблем е и това, че за родителите темата е табу. Целта на нашия проект е да се разработи електронна образователна платформа за формиране на познания в областта на порнографията, предназначена за социални работници, но това включва и всички специалисти, които работят по темата, както и студенти, каквито подготвя например катедра „Социални дейности” в медицинския колеж към Медицински университет - Плевен”, разясни госпожа Спасова.

Тя запозна присъстващите с основните изводи от проучванията на всички партньори.

"Изключително важен е изводът, че навсякъде е необходимо образование по медийна компетентност сред учениците. Потенциалът на пристрастяването към интернет се припознава безспорно във всички страни. Медиите и особено интернет играят важна роля в сексуалното образование. Необходимо е систематично и непрекъснато обучение на всички работещи в сферата на младежта, за да могат да боравят с тази тема. И накрая - оказа се, че в социалната работа почти нямаме примери за добри практики по темата за така наречената порнографска компетентност и затова има спешна нужда от действия”, обобщи Пенка Спасова.

Коментари и мнение по темата на проекта и споделяне на личен опит направиха в изказванията си присъстващите специалисти от организации и институции, партньори на сдружение „Учебна работилница Европа”.

Доц. Искра Петкова от Медицинския университет изрази задоволство от възможността студентите в специалност „Социални грижи” чрез съвместната работа с неправителствени организации да научават много неща извън преподавания материал и да трупат опит по актуални за обществото теми, да контактуват с експерти.

Валерия Симова, психолог от сдружение „Малки стъпки” подчерта, че разбирането за секса търпи промени в различните етапи от развитието на детето и възрастните трябва да наблюдават специфичните прояви на сексуализация, но да се тревожат само от неспецифичните прояви. „Няма конкретен профил на деца, които използват сексуализирано поведение - те могат да бъдат и от благополучни, и от дисфункционални семейства. Възможно е това поведение да е от любопитство, а може и да е вариант за справяне с различна тревожност. Затова е важно и родителите, и специалистите да не морализаторстват, а да прояват търпение, за да открият конкретната причина”, каза Симова.

Директорът на Професионалната гимназия по ресторантьорство, търговия и обслужване (ПГРТО), Невена Арабаджиева разказа накратко за досегашната много активна дейност на Родителската академия в гимназията и за сътрудничеството със сдружение „Учебна работилница Европа”. ПГРТО е сред финалистите в националния конкурс „Посланици на здравето”, с проект на тема „Здравна ученическа платформа - за живот без зависимости”. По проекта вече се работи, всеки месец има проява и, което е важно, идеите са изцяло на учениците ни, сподели Невена Арабаджиева.

Жанин Ал-Шаргаби, която представлява област Плевен в Съвета на децата към председателя на Държавната агенция за закрила на детето, сподели, че техните действия са насочени към подпомагане на специалистите по младежки проблеми и въпроси. Съветът провежда инициативи и на местно ниво и една от актуалните теми е точно тази за интернет опасностите, за по-висока компетенция при използването на социалните мрежи. Съвсем скоро в Плевен предстои лекция по темата за онлайн престъпленията с експерт от ГДБОП, която Съветът на децата ще проведе съвместно с Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, обяви секретарят на Комисията, Димитър Пенков.