До 2 март може да видите изложбата "Преди Гутенберг и след това" на Диян Павлов – Джими

От понеделник до петък, от 15.00 ч. Джими ще демонстрира изработка на хартия и печат на Гутенбергова печатарска преса

В I-ва изложбена зала на РИМ – Плевен беше открита интерактивната изложба "Преди Гутенберг и след това" на Диян Павлов – Джими. Изложбата е посветена на 550 години от смъртта и 620 години от рождението на Йоханес Гутенберг, обявен от списание „Съндей Таймс“ за личност на хилядолетието, информират от музея.

Изложбата се състои от 50 табла със снимки и текстове, проследяващи писаното слово от древността до Гутенберг и развитието на печатната техника до наши дни. Темата е поднесена по атрактивен начин, чрез демонстрация на печат на собственоръчно изработено от Диян Павлов копие на Гутенбергова печатарска преса и направа на хартия по китайска технология, изобретена от Цай Лун (I век). 

Изложбата ще бъде отворена за посещение до 02.03.2018 г. От понеделник до петък, от 15.00 ч. Джими ще демонстрира изработка на хартия и печат на Гутенбергова печатарска преса. Демонстрациите ще протекат под формата на лекция за развитието на писмеността през вековете, живота, делото и гениалността на Йоханес Гутенберг.