Предадоха на съд мъж, дал подкуп на полицаи и ползвал фалшива книжка

Обвиняемият е осъждан за различни престъпления

Окръжна прокуратура – Плевен внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж, дал подкуп на полицаи и ползвал неистинско свидетелство за управление на МПС.

Обвинението срещу Илиян И. е за това, че на 16.05.2017 г. в гр.Плевен дал дар –подкуп – банкнота с номинал 50 лв. на длъжностни лица – полицейски служители в І-во РПУ-Плевен, за да не извършат действия по служба – осигуряване на обществения ред, предотвратяване и оказване на съдействия при разкриване на престъпления и нарушения на обслужваната територия – да бъдат уведомени служители на сектор КАТ-ПП-ОД-МВР-Плевен за извършване на проверка за употреба на алкохол на Илиян И., като водач на л.а. „Опел” Астра. Престъпление по чл.304 А от НК.

На същата дата и място съзнателно се ползвал от неистински документ –гръцко свидетелство за управление на МПС пред длъжностни лица –полицейски служители от І-во РПУ-Плевен и в сектор КАТ-ПП-ОД-МВР-Плевен, като от него за самото съставяне не може да се търси наказателна отговорност. Престъпление по чл.316 вр. чл. 308 от НК.

Обвиняемият е осъждан за различни престъпления. С оглед липсата на свидетелство за управление на МПС се снабдил с неистинско такова – издадено формално в Гърция.

На 16.05.2017 г. около 20.20 ч. полицейски патрул, докато осъществявали контрол на обществения ред, видели л.а. Опел,  който с несъобразена скорост и на червен сигнал на светофар навлязъл в кръстовище, с дрифт се завъртял в обратна посока и продължил на скорост.  Полицаите незабавно потеглили след автомобила, който на следващото кръстовище отново направил обратен завой и малко след това спрял. При извършената проверка от полицейските служители, обвиняемият представил свидетелство за управление на МПС - гръцко. На въпрос на полицаите защо е извършил маневрата на кръстовището отговорил: ”Голяма работа, нищо не е станало”. Полицейските служители усетили и мирис на алкохол от Илиян И., като му обяснили, че ще повикат екип на КАТ-ПП-ОД-МВР-Плевен, за да му извършат проверка за алкохол и ще вземат отношение по извършените от него нарушения. Докато полицаят бил в полицейския автомобил и записвал данните, обвиняемият се обърнал към другия полицай с думите „Стига си писал, дай да измислим нещо!“,  заобиколил полицейския автомобил и през прозореца пуснал банкнота от 50 лв. Виждайки парите полицейските служители веднага уведомили дежурния в ОД-МВР-Плевен за станалото.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.