Проведе се заседание за изработване на областна здравна карта на Плевен

То бе председателствано от заместник-областния управител д-р Красимир Трифонов

Първо работно заседание за изработване на предложение за Областна здравна карта се състоя днес в Заседателната зала на Областна администрация – Плевен. То бе председателствано от заместник-областния управител д-р Красимир Трифонов и събра представители на общините, Здравна каса, представители на местните власти и съсловни организации.

„Комисията за изработване на Областна здравна карта се свиква със заповед на министъра на здравеопазването като нейната задача е базирайки се на разписна

Методика да подготви предложение, което да бъде изпратено до министерството”, обясни в началото на заседанието председателят на комисията д-р Красимир Трифонов. „Ще се следват принципите за необходимост, достатъчност и осигуреност на всичко, което включва здравната система като бих искал да призова присъстващите към обективност на реалното състояние към момента. Искам да уверя всеки един от вас, че ще се стремим да няма ощетени общини и зони, така че медицинската обезпеченост за хората да гарантира възможността им за медицинско обслужване и лечение.”, каза д-р Трифонов.

По време на заседанието бе дискутирано какво е действителното положение в сектор здравеопазване на местно ниво и каква е  визията на членовете на комисията по въпроса за областната здравна карта. Подробен анализ по отношение на осигуреност, необходимост и достатъчност на структури за доболнична, специализирана болнична и болнична помощ направиха директорът на РЗИ – Плевен д-р Гарев и д-р Ваня Иванова, а от страна на РЗОК д-р Пенка Стефанова.

По предложение на заместник-областния управител д-р Красимир Трифонов следващата сряда на 21 февруари ще се проведе още следващо заседание на комисията и до 23-ти февруари вече готовото предложение за областна здравна карта на Област Плевен ще бъде изпратено в Министерство на здравеопазването.