Участници в телефонна измама са предадени на съд от Районна прокуратура – Плевен

Взели 16 100 лева от плевенчанка

Районна прокуратура – Плевен  внесе в съда обвинителен акт срещу двама участници в телефонна измама.

Обвинението срещу Николай Д. /27 години/ и Петър К. /на 22 години/ е за това, че на 20.02.2017 г. в гр.Плевен, в съучастие, като помагачи с неустановено лице, действащо като извършител, с цел да набавят за себе си и за неустановеното лице имотна облага, умишлено улеснили неустановения извършител да възбуди и поддържа у жена от гр. Плевен заблуждение чрез телефонни разговори, че ще  съдейства при провеждане на полицейска операция във връзка със залавяне на телефонни измамници и за да могат те да бъдат задържани на местопрестъплението е необходимо тя да остави паричната сума от 16 100 лева зад кошче за боклук, което се намира до пейка в близост до служебния вход на Драматичен театър "Иван Радоев" гр.Плевен и с това й причинили имотна вреда в размер на 16 100 лева, като взелr оставената от жената сума. Престъпление по чл. 209,  вр. чл. 20 от НК.

Пострадалата била сама в дома си, когато на домашния й телефон била потърсена от неустановено по делото лице, което отправило заплахи за живота й, искайки от нея голяма парична сума. Жената  се притеснила и в уплахата си казала на непознатия номера на мобилния си телефон. Веднага след това, последвало обаждане на мобилния телефон, като неустановено лице й се представило като „майор Стефанов" от криминална полиция, след което я въвело в заблуждение, че следи телефонни измамници и тя трябва да помогне при залавянето им, като за целта трябва да предаде парична сума. Последвали няколко последователни обаждания на домашния и на мобилния телефон. Пострадалата,  изплашена и объркана, започнала да следва указанията, които  „майор Стефанов"  й давал по мобилния телефон. Отишла до банката, продължавайки да разговаря по телефона, изтеглила целия си паричен влог, след което поставила парите в найлонов плик и ги оставила до кошче за боклук в близост до сградата на театъра.

По същото време в района били и двамата обвиняеми, които били насочени по мобилен телефон от неустановено по делото лице да вземат плика с парите, оставени от пострадалата. Обвиняемите взели парите, като знаели, че са оставени от измамена възрастна жена. Отправили се с  автомобила си в посока на гр.Русе, като парите били предадени в  Румъния на неустановено лице.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.