39-годишен плевенчанин, осъждан 20 пъти, се сдоби с ново обвинение

Занимавал се правене на татуировки и бил добре познат на органите на реда заради честите си престъпни прояви

39-годишният Добромир Ив. от Плевен е предаден на съд с обвинителен акт на Окръжната прокуратура във Варна за грабеж, представляващ опасен рецидив – престъпление по член 199, ал. 1, т. 4 от НК. Отнетите със сила вещи при грабежа са на стойност над 2000 лева. В момента подсъдимият се намира във варненския затвор, където изтърпява ефективна присъда за друго престъпление. Съдебното минало на Добромир е пребогато. Зад гърба си той има изтърпени присъди по 20 наказателни производства. 

Мъжът заживял във Варна преди четири години. Занимавал се правене на татуировки и бил добре познат на органите на реда заради честите си престъпни прояви. На 15 септември 2017 г. при условията на опасен рецидив Добромир се възползвал от състоянието на мъж, видимо пиян, като му отнел мъжка чанта с мобилен телефон, СИМ-карта и 1800 лева. Според съдебно-оценителната експертиза отнетото със сила е на стойност 2075 лева. Веднага, след като извършил грабежа, подсъдимият изхвърлил чантата, като задържал мобилния телефон и личната карта на ограбения варненец. По-късно продал на неустановено по делото лице мобилното устройство.

След разкриването и уличаването му като извършител на грабежа, Добромир намерил и върнал телефона „LG magma“ и личната карта на жертвата, като телефонът бил със счупен дисплей. Според заключението на назначената по делото съдебно-психиатрична експертиза той страда от синдром на зависимост към алкохол и е пристрастен към  наркотици.

Предстои делото срещу Добромир Ив. да бъде насрочено за разглеждане във Варненския окръжен съд. Грабежът, представляващ опасен рецидив, се наказва с лишаване от свобода от 5 до 15 години, като съдът може да постанови и конфискация до една втора от имуществото на виновния.