Изложба литографии от Руско-турската война отвори врати в Панорамата

Експозицията е съвместен проект на Посолството на Русия у нас, Община Плевен и РИМ – Плевен

Изложба на оригинални литографии от Руско-турската война 1877-78 г. откриха днес в Панорама „Плевенска епопея” Посланикът на Русия Н. Пр. Анатолий Макаров и кметът на Община Плевен Георг Спартански. Литографиите, разкриващи малко познати моменти от войната, са от личната колекция на руския дипломат, заслуга за която има и неговият син Кирил Макаров. Експозицията - съвместен проект на Посолството на Русия у нас, Община Плевен и Регионалния военноисторически музей – Плевен, се посвещава на 140-годишнината от Освобождението на България от турско робство.

Посетителите могат да видят дипломатическите сражения и големите битки, които позволиха на България отново да бъде свободна. Изрисувани от талантлива ръка на често непознати художници, всички тези картини се нареждат във величествената картина, наречена Освобождение. Днес е много важно да докоснем реалните свидетелства, истинската история, каза при откриването Н. Пр. Анатолий Макаров, подчертавайки, че за него  изложбата е едно от най-важните събития, посветени на 140-годишнината от Освобождението на България.

За плевенчани е чест, че посланикът на една такава велика държава, каквато е Русия, има топло, сърдечно, приятелско отношение към град Плевен, към нашата обща история и към паметта на тези, които оставиха костите си на плевенската земя, за да ни има нас, да я има България, каза в приветствието си Георг Спартански.

Изложбата „Литографии от Руско-турската война 1877-1878 г.”, която ще остане до м. април в Панорамата, дава уникалната възможност да се види войната през погледа на Европа, такава, каквато са я видели и отразили нейните съвременници на страниците на най-големите и най-четени илюстровани списания на 19-ото столетие.