Районна прокуратура – Плевен предаде на съд двама участници в телефонна измама - pleven.utre.bg

Районна прокуратура – Плевен предаде на съд двама участници в телефонна измама

01 март 2018, 14:27 | plevenutre.bg
  • Снимка:
    plevenutre.bg

Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда

Районна прокуратура – Плевен внесе в съда обвинителен акт срещу  двама участници в телефонна измама.

Обвинението срещу Николай Д. и Петър К. е за това, че на 20.02.2017 г. в гр. Плевен, в съучастие, като помагачи с неустановено лице, действащо като извършител, с цел да набавят за себе си  и  за   неустановеното лице имотна облага, умишлено улеснили неустановения извършител да възбуди и поддържа у жена от гр.Плевен заблуждение чрез телефонни разговори, че ще съдейства при провеждане на полицейска операция във връзка със залавяне на телефонни измамници и за да могат те да бъдат задържани на местопрестъплението е необходимо тя да остави паричната сума от 10 000 евра /с левова равностойност 19 958 лева/ под пейка в непосредствена близост до магазин „БИЛЛА“ и с това  й причинили имотна вреда в размер на 19 958 лева, като взели оставената от жената сума. Престъпление по чл. 209, вр. чл. 20 от НК.

Сутринта на 20.02.2017г. двамата обвиняеми пристигнали от Ихтиман  в гр.Плевен с лек автомобил. Същият ден  към 10,00 часа по мобилния телефон на пострадалата се обадило неустановено по делото лице, което се представил като майор Дончев от полицията  и разяснил, че след известно време ще й се обадят по стационарния телефон телефонни измамници. Помолил жената да не затваря телефона, за да бъдат засечени престъпниците. В следващият момент позвънил стационарния телефон и мъжки глас казал на пострадалата, че на неин близък е направена операция, която струва  20 000 лв. и тя трябва да ги даде. След като отговорила, че няма пари, гласът започнал да я заплашва с физическа разправа. Жената държала отворен мобилния си телефон и по него „полицая“ й разпоредил да затвори, тъй като измамниците били засечени, а след това й разяснил, че следва бързо да изтегли 20 000 лв., тъй като има вероятност телефонните измамници да ги изтеглят. Жената повярвала на казаното, изтеглила 10 000 евро и по дадените й указания ги оставила на посоченото място.

По същото време, обвиняемите били насочени по мобилен телефон от неустановено по делото лице да вземат чантата с парите, оставени под пейката до магазин „Билла“, като знаели, че тя е оставена от измамена възрастна жена. След това се отправили с  автомобила в посока на гр.Русе и същия ден в Румъния предали парите на неустановено лице.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета