С тържествен ритуал и камбанен звън на всички храмове Плевен ще чества Националния празник

Панихида в памет на загиналите ще отслужат свещеници от плевенски храмове

Тържественият ритуал, посветен на Националния празник на България Трети март и 140-годишнината от Освобождението от турско робство ще започне в 11.00 ч. на централния площад „Възраждане” с военен ритуал и издигане на националното знаме. Панихида в памет на загиналите ще отслужат свещеници от плевенски храмове. Слова ще произнесат кметът на Община Плевен Георг Спартански и областният управител Мирослав Петров. В знак на признателност ще бъдат поднесени венци и цветя. Празникът ще бъде ознаменуван с камбанен звън от трите плевенски църкви.

В ритуала ще участва шествие с 400-метрово българско знаме, в изработването на което се включиха деца, ученици, родители, преподаватели от различни детски и учебни заведения. Шествието ще тръгне същия ден в 10.15 ч. от пл. „Ст. Стамболов” към пл. „Възраждане”. Носещите флага ще обгърнат с него символа на Плевен – Параклис мавзолей „Св. Георги Победоносец”.

В тържественото събитие ще участват ученическият гвардейски отряд от ОУ „Д-р Петър Берон” и деца от клуб „Млади възрожденци” при НУ „Хр. Ботев”, облечени в четнически униформи.

В 12.00 ч. в залата на ДКТ „Ив. Радоев” ще се състои празничен концерт с участието на трио тенори „Уникалните гласове” и Общински хор „Гена Димитрова”.

Също по повод празника в 12.30 ч. на пл. „Възраждане”  ще се проведе инициативата „Пробуждане с хоро” с организатор плевенското сдружение „Зорница”. Целта е да се изгради своеобразен мост на хорото по целия свят като символ на българската идентичност.

Поради зимната обстановка Лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи” – Плевен, обявена за 09.00 ч. на 03 март,  няма да се състои. Няма да се проведе и Националното състезание по ориентиране „Купа 3 март” с начален час 11.00 на 04 март, пред Панорама „Плевенска епопея 1877 г.”.