Белене отбеляза тържествено 3 март

Организирането на празника бе дело на Община Белене в партньорство с Военно формирование 28 880

Днес, на 3 март, отбелязваме най-големият национален празник на България – Освобождението. На днешната дата се навършват 140 години от Освобождението на страната ни. 

Тържествено бе отбелязан днешния ден в Белене, информират от местната управа. Организирането на празника бе дело на Община Белене в партньорство с Военно формирование 28 880. Празникът започна от 9:30 часа пред сградата на Община Белене с тържествено издигане на знамето на Република България. Последва шествие към Паметника на загиналите беленчани за отдаване на почит към всички, които са пожертвали живота си за освобождението на България. Поклонът пред паметта на загиналите бе направен чрез рецитал, поднасяне на венци и цветя и едноминутно мълчание.

На 3 март през 1878 г. е подписан Санстефанският мирен договор между Русия и тогавашната Османска империя, с което се слага край на Руско-турската война, започнала през 1877 г. и се поставя началото на Третата българска държава. За първи път денят на Освобождението е отбелязан през 1880 г., а десет години по-късно, през 1890г., 3 март е обявен за Национален празник на Република България.