Слави и Ку-ку бенд подариха "Песни за българи" на всички читалища и училища в страната

Как и защо е създаден албумът, обясни Слави Трифонов

В специалното празнично издание на "Шоуто на Слави" по случай Националния празник на България бяха представени песни от албума "Песни за българи". Как и защо е създаден албумът, обясни Слави Трифонов:

"Днес се навършват 140 години от Освобождението на България от турско робство.

Заедно с колегите от „Ку-ку бенд“ и с целия ни екип решихме да възродим едни изключително красиви български песни специално за празника. Някои от песните са познати на всички. Други са позабравени. Някои през годините са били дори забранявани, но всички те звучат гордо и емоционално, защото са част от историята ни и част от нашия български дух.

Днес ние, българите, сме свободни. И може би като на свободни хора ни звучи странно, че е имало български революционни песни, които са били забранявани от българи.

И макар да са били заклеймявани като шовинистични и великобългарски, тези песни никога не са преставали да се пеят. Защото те изразяват националния стремеж и въжделението за национално освобождение и на българите в България, и на българите в така откъснатите наши територии.

Ние смятаме, че тези песни трябва да стигнат до всеки.

Затова направихме специален диск с тези песни и ги подарихме на всяко едно българско читалище. Както и на всяко едно българско училище, където и да се намира по света, защото вярваме, че въпреки всички трудности, винаги там е било и ще бъде мястото, където се кове българският дух.

В книжката към дисковете решихме да сложим текстовете на песните такива, каквито са били създадени в самото начало – в пълния им вид, в цялата им дължина, включително и с тези куплети, които през времето, по най-различни причини са били забранявани, премълчавани и отхвърляни.

Ние вярваме, че всеки един от нас има един дълг пред всички, които са били преди нас и пред всички, които ще дойдат след нас – да знае, да помни и да предава нататък.

За да я има България!"