Температури до 20 градуса в края на седмицата

Времето през следващите дни доста ще напомня за пролет

Снежната покривка най-вероятно ще се стопи през идващата седмица, тъй като през втората й половина очакваме температурите до 18-20 градуса. Това каза синоптикът от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на науките (БАН) Мариана Попова в интервю за Агенция „Фокус”.

По думите й в сравнение с изминалите много студени дни, вече има затопляне. „Затоплянето ще продължи през следващите дни. По-чувствително и вече в цялата страна ще бъде към края на тази седмица, когато очакваме на места да има дневни температури, достигащи до 18-20 градуса. Ще има и югозападен вятър, който допълнително ще допринася за бързото топене на снега“, коментира Попова.

Синоптикът коментира, че времето през следващите дни доста ще напомня за пролет. Тя обърна внимание, че астрономическата пролет настъпва на 20 март в 18.15 часа.

„До четвъртък очакваме по-често облачно време с превалявания, но от петък нататък ще имаме няколко спокойни дни без валеж, дори с разкъсана облачност. На места временно и до слънчево време“, каза Попова.

По думите й докрая на март ще има още чести валежи. Според нея март ще е месец с валежи, които ще са над нормата. „Така че валежите ще бъдат чести, следващият процес се очаква около 13 март, след това към 15-ти, 18-ти, 23-ти, 25-ти, 28-ми март и самия край на месеца. Характерно е за март да има повишена динамика и чести валежи“, допълни синоптикът.