Как виждат Европа без стени младите българи иска да покаже конкурс по европроект

Много важно е участието на младите хора в него

Плевенското сдружение „Учебна работилница Европа” работи по нов европейски проект – „Преодоляване на стените между хората в кризисни времена - да изградим бъдещето на Европа (СТЕНИ)”. Той е финансиран по програма „Европа за гражданите“, Европейска памет за миналото и ще продължи до 30 ноември 2018 г. Координатор е сдружение „Заедно в Европа” от Люнебург, Германия, а партньори са 5 организации от България, Гърция, Белгия и Германия.

Историята на Европа е история на постижения и на мир. Днес е необходимо да напомним за тази мирна история, започнала като отговор на войната, с подписването на договорите от Рим през 1957 г. Проект "СТЕНИ" иска да премахне новите прегради, издигани от предразсъдъци, националистически движения, от десни популистки лозунги, нетърпимост и изолация. Затова трябва да се поведе диалог. Много важно е участието на младите хора в него.

Освен на уроци, дискусии и други прояви сдружение „Учебна работилница Европа” кани младите граждани да представят своите визии за една либерална и хуманна Европа, като обявява конкурс в два раздела: за снимка/фотоколаж или рисунка и за есе на тема „Толерантна Европа без граници”. Тези визии ще бъдат показани на изложби заедно със снимки на немския фотограф Юрген Ритер, който е заснел цялата 1 400 км вътрешна граница на Германия отпреди и след обединението, включително Берлинската стена, съпоставяйки как е изглеждало тогава и днес.

В конкурса могат да участват ученици при следните възрастови ограничения:

-  За снимка/фотоколаж или рисунка - всички ученици от V до XII клас, включително;

-  За есе - ученици от IX до XII клас.

Сроковете за изпращане на творбите са: За снимки/фотоколажи и рисунки - 15 април 2018 г.: на място или по пощата на адрес: Плевен 5800, ул. „Александър Стамболийски” 1, офис 302, Учебна работилница Европа, за конкурса. За есетата - 20 април 2018 г., на адрес [email protected].

Всички творби ще се оценяват от тричленна комисия.

Ще бъдат връчени награди в двете категории - ваучери за книги от книжарница „Сиела”, като участниците в конкурса за снимка/фотоколаж или рисунка ще бъдат разделени в две възрастови групи – първа, от V до VIII клас и втора, от IX до XII клас.

Победителите ще бъдат обявени и наградени на дискусията по проекта, която ще се състои в художествена галерия „Илия Бешков” на 8 май 2018 г., от 16:30 часа. Отличеното с първа награда есе ще бъде прочетено пред присъстващите и ще бъде акцент на форума.

Пълният регламент за конкурса можете да намерите на адрес: http://lernwerkstatt-bg.eu/mauer.php, http://lernwerkstatt-bg.eu/news.php