Изграждането на регионални научни центрове обсъдиха на семинар в Медицинския университет

Шест са планираните срещи по райони за подготовка на процедура „Изграждане на регионални научни центрове”

Семинар на тема „Изграждане на регионални научни центрове” като част от подготовката на едноименната процедура по оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ се проведе днес в Медицински университет - Плевен.

Официални гости на събитието бяха ректорът на МУ-Плевен проф. д-р Славчо Томов, заместник-областният управител на област Плевен Татяна Божинова, кметът на Община Плевен Георг Спартански, изпълнителният директор на ИА „Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж” към МОН Кирил Гератлиев.

Качественото образование като стабилна основа за изграждане на научен капацитет са много важен фактор за развитието на страната ни и за преодоляване на дисбаланса между Северна и Южна България.  Гарант за постигането на тази важна цел е триединството на науката, бизнеса и властта – държавна и местна. В тази връзка заявявам подкрепата на Община Плевен за всички подобни начинания и готовността за максимално съдействие от нейна страна. Първата крачка в тази посока вече направихме с одобрението на местния парламент Общината да стане асоцииран партньор на Института по лозарство и винарство по разработвано от него проектно предложение по същата процедура, ще продължим и занапред в същия дух, каза в приветствието си при откриването на семинара кметът Георг Спартански.

Шест са планираните срещи по райони за подготовка на процедура „Изграждане на регионални научни центрове” от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж”. Целта на процедурата е да насърчи взаимодействието между науката и бизнеса в четирите направления на Иновационната стратегия за интелигентна специализация – „Информатика и ИКТ“, „Мехатроника и чисти технологии”, „Индустрия за здравословен живот и биотехнологии” и „Нови технологии в креативната и рекреативните индустрии”.

Регионалните срещи имат за цел не само да разяснят смисъла на представяната процедура, но и да насърчат обединяването на интересите между научните организации по места, регионалния бизнес и местните власти за участие с проектни предложения. Освен това организаторите очакват да получат обратна връзка от участниците в събитието за значението и ползите от създаването на регионален научен център в партньорство с всички заинтересовани страни, за да се постигне по-добро насочване на публичните инвестиции в научноизследователска дейност, отчитайки потенциала във всеки регион.