Плевенският съдебен район сред първенците по незадържани осъдени лица

Главният прокурор предлага МВР да направи публичен сайт "Издирва се"

Плевенският съдебен район е сред първенците по незадържани осъдени лица. Това става ясно от резултатите от извършена проверка за неприведени в изпълнения наказания лишаване от свобода, представени от главния прокурор Сотир Цацаров пред Правната комисия в НС.

Проверката е разпоредена със заповед на главния прокурор от 18.01.2018 г. във всички първоинстанционни прокуратури на територията на страната. Целта е установяване на всички осъдени лица, с наложено наказание „доживотен затвор“ или „лишаване от свобода“, които към 15.01.2018 г. не са задържани. 

От данните става ясно, че бройката на незадържаните осъдени лица в района на ОП Плевен е 66. За 42-ма е издадена европейска заповед за арест.

Главният прокурор е отправил предложение до министъра на вътрешните работи за създаване на открит, общодостъпен сайт /“издирва се“/, който да съдържа данни, включително и снимки, на всички издирвани от МВР лица - не само на бегълците от правосъдие, а и на обявените за издирване по молба на техни близки, както и изчезнали лица.