Времето се затопли, но нови вируси ни атакуват

Със затоплянето на времето ни атакуват нови вируси

Времето се затопли, но нови вируси ни атакуват. Не са малко хората, които се оплакват от висока температура, болки в гърлото, хрема и кашлица. Заедно с топлото време за началото на пролетта, март ни поднася и повече валежи. В студиото на "Денят започва" по БНТ гости бяха проф. Тодор Кантарджиев - директор на Националния център по заразни и паразитни болести и Анастасия Стойчева - синоптик в НИМХ-БАН.

"Все се още има слаба циркулация на грипни вируси. Ние сме от страните в Европа, които имаме най-малко грип в момента. Последната 10-а седмица, която отчетохме на годината е свързана с доста намаляване на случаите на грип. Доста по-ниско от епидемичните размери са само две области - Габрово и Ямбол. В момента обръщаемостта за медицинска помощ е горе-долу характерната за късната пролет. Не са повече от 5000 до 7000 души болните в момента. Но към момента със сигурност можем да кажем, че грипната епидемия е отминала и засега не очакваме втора грипна вълна", коментира проф. Кантарджиев.

"Температурите ще са по-скоро като за късна пролет. Днес максималните стойности почти в цялата страна ще надхвърлят 20 градуса. 24-25 градуса в Предбалкана и на места в Изтночна България, където ще се усили южният вятър. През седмицата обаче, времето ще се поправи и температурите, както сутрешните, така и максималните, ще станат близки или обичайни за средата на март. Няма да минем без валежи. Тази нощ и утре през страната ще премине студен атмосферен фронт, който ще понижи тези температури. От запад на изток почти навсякъде ще превали дъжд, само по най-високите части на планините - сняг. През следващите дни към сряда - четвъртък очакваме нови валежи", заяви Стойчева.