Стартира раздаването на втория транш с продукти по Оперативната програма за храни

Изготвен е графикът за областите Благоевград, Видин, Враца, Монтана, Плевен, Разград и Стара Загора

Днес стартира последователно по области предоставянето на втория транш продукти от първа необходимост, включени в индивидуалните пакети, осигурени по Оперативната програма за храни и/или основно материално подпомагане, съфинансирана от Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица /ОПХ ФЕПНЛ/. Раздаването на пакетите започва в областите Благоевград, Видин, Враца, Монтана, Плевен, Разград и Стара Загора, по график, изготвен от партньорската организация по програмата – БЧК. Предстои да бъде изготвен и обявен подробен график за всички региони в страната. Графикът за раздаването на пакетите с продукти от втория транш се публикува на интернет страниците на БЧК - www.redcross.bg, и на Агенция за социално подпомагане - www.asp.government.bg.

Лицата и семействата, които през 2017 г. са получили като правоимащи продуктите от първия транш, сега ще бъдат подпомогнати с още 7 вида храни - бисквити, леща, консерва скумрия, мед, доматено пюре, лютеница и грах, на  обща стойност 46 лв. Ще бъдат раздадени 5031 тона храни. Списъците на лицата, които имат право да получат храните, са изготвени от дирекциите „Социално подпомагане” - териториални структури на Агенцията за социално подпомагане. Пакетите от втория транш могат да получат и лицата в затруднено положение, които са имали право, но по някаква причина не са успели да вземат раздадените през 2017 г. храни.

През м.г., в рамките на първия транш, с почти 10 000 тона хранителни продукти бяха подкрепени над 316 000 лица в тежко социално положение (с около 49 000 повече, отколкото през 2016 г.). Тогава те получиха 10 от общо 17-те вида храни, определени в индивидуалния пакет - брашно; ориз; спагети; пюре от картофи; гювеч; компот; конфитюр; говеждо в собствен сос; захар и вафли, на стойност 67.19 лв.

До момента пакети с храни се предоставят ежегодно, като така Агенцията за социално подпомагане успява да изпълнява основната цел на програмата за храни и/или основно материално подпомагане, а именно нуждаещите се да получават подкрепа под формата на хранителни продукти регулярно. Съдържанието на пакетите се определя въз основа на масовата употреба на храните от домакинствата и след препоръки от Министерството на здравеопазването. По програмата се осигурява и топъл обяд, като тази услуга се предоставя по проекти на общините целогодишно.

Раздаването на хранителните продукти се извършва на територията на цялата страна, в пунктовете на БЧК – партньорската организация по програмата, по предварително определения график. Получаването на хранителните продукти е организирано така, че хората, за които са предвидени пакетите, да могат да ги получат в най-близкия до тях пункт. Пунктове за раздаване на храни има и в най-малките и отдалечени населени места в страната. Подробна информация може да бъде получена от отговорните служители във всяка териториална структура на Агенцията за социално подпомагане, както и в офисите на партньорската организация БЧК.

График за раздаване на хранителни продукти втори транш  може да видите ТУК