Научният форум "Плевенски ендокринни дни” събра на едно място водещи специалисти от цялата страна - pleven.utre.bg

Научният форум "Плевенски ендокринни дни” събра на едно място водещи специалисти от цялата страна

13 март 2018, 09:39 | plevenutre.bg
  • Снимка:
    УМБАЛ - Плевен

плевенската болница, която е една от най-старите в страната. Основната тема на научната среща бе "Диабет, ендокринология и метаболизъм"

За шеста поредна година, по инициатива на Клиниката по ендокринология към УМБАЛ "Д-р Георги Странски" – Плевен, в града ни се проведоха „Плевенски ендокринни дни”, които събраха на едно място водещи ендокринолози от цялата страна.

Официалното откриване на Плевенските ендокринни дни се проведе в Панорама "Плевенска епопея 1877г., като научният  форум бе посветен на 140 години от Освобождението и на 40-годишнината от основаването на Клиниката по ендокринология и на нейния първи ръководител доц. д-р Лилия Клечкова, която разказа за нелекия път на Клиниката през годините. Организаторът доц. Катя Тодорова откри мероприятието, а административният отговорник на Втора клинична база доц. Ивелина Йорданова запозна присъстващите с историята на плевенската болница, която е една от най-старите в страната.

Основната тема на научната среща бе "Диабет, ендокринология и метаболизъм" с лектори видни български професори, преподаватели и изследователи. В лекционният курс се включиха близо 100 лекари-специалисти и специализанти, ендокринолози и кардиолози от Северозападна и Централна Северна България.

Основните научни  тематики на форума бяха разделени в четири сесии.  Първата сесия, „Кардиологична перспектива в лечението на обезитет и захарен диабет тип 2 (Т2ЗД)” отдели специално внимание на възникващите нарушения в сърдечно-съдовата система при затлъстяване и Тип 2 захарен диабет, с които се обяснава високата честота на сърдечно-съдови усложнения и смърт при пациентите с посочените заболявания. Честотата на тези усложнения достига размерите на епидемия в глобален аспект..

Във втората научна сесия „ Затлъстяване и неговите хормонално-метаболитни усложнения” бяха разгледани метаболитните нарушения при затлъстяването , като бе остойностена  ролята на затлъстяването за възникване на други хормонални промени в хипоталамо-хипофизната ос, щитовидната жлеза, панкреаса, гонадите и имунната система. Лекторите в тази сесия бяха силни академични имена, които често гостуват като гост - лектори по проблематика у нас и в чужбина. 

Третата сесия  „Приемственост в медицината” представляваше символичен мост, на академична приемственост  между учители и ученици. В нея участваха учители, поставили основите на дадено научно търсене и техните ученици, продължаващи изследванията в същата област.  Тук лекторите предоставиха надграждащи  знания, което дава възможност да се затвърждава приемствената връзка в науката „Ендокринология”.

Четвъртата сесия беше "Споделяне на клиничен опит". Лекторите в нея представиха резултатите от свои клинични наблюдения на клинични случаи, които са казуистични и повдигнаха много въпроси за научна дискусия с гостуващите лектори.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета