Столични полицаи задържаха плевенчанин, държал противозаконно археологически обекти

При задържането му последвали процесуално-следствени действия, обиски и претърсвания

Столични полицаи задържаха плевенчанин, държал противозаконно археологически обекти. 33- годишният М.Г.,  пребиваващ на територията на столицата без адресна регистрация, бил задържан в края на миналата година в хода на международна полицейска операция за противодействие на престъпления с културно-исторически ценности.

При задържането му последвали процесуално-следствени действия, обиски и претърсвания, при които у него и в жилището, което мъжът обитавал, столичните полицаи намерили и иззели пръстен с видимо археологически произход и 7 монети с античен външен вид. По случая било образувано досъдебно производство, в хода на което на иззетите старинни предмети била назначена съдебно археологическа експертиза. Резултатът показал, че иззетите антики са автентични- сребърна и бронзови предримски, римски и византийски монети, пръстен от 19 век, притежаващи характеристиките на  движими археологически обекти и културни ценности, съгласно Закона за културното наследство.

На 23 март с постановление на прокурор от Софийска градска прокуратура М.Г. е привлечен като обвиняем за престъпление по смисъла на чл. 278, ал.6 от НК и му е наложена мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 200 лв.