Надзиратели от Белене спечелиха дела за нарушаване на трудовите им права - pleven.utre.bg

Надзиратели от Белене спечелиха дела за нарушаване на трудовите им права

27 март 2018, 12:12 | plevenutre.bg
 • Снимка:
  plevenutre.bg

Решенията не са окончателни и подлежат на обжалване пред Плевенския окръжен съд в двуседмичен срок

 1. Двама надзиратели от затвора в Белене осъдиха Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" при Министерство на правосъдието да им плати съответно 1 000.00 лв. на единия и 2 000.00 лева на другия, затова, че не са ползвали полагащите им се почивки по време на работа, съобщиха от Синдиката на служителите в затворите в България, предаде БНТ.
 2. В решенията на Плевенския районен съд, второто от които с дата 20 март 2018 г. е записано, че сумите представляват обезщетение за претърпени неимуществени вреди, изразяващи се в натрупана физическа и психическа умора, поява на главоболие и болки в опорно-двигателния апарат, раздразнителност, ниска работоспособност, отслабена концентрация и нежелание за работа, вследствие неизползвани физиологични и почивки за хранене в периода 01.02.2012 г. - 31.12.2016 г., по време на 8- и 12- часовите смени на надзирателите в Затвора, град Белене.

  В мотивите на съда е отбелязано, че се касае за неизползвани почивки по време на 52 броя 8-часови смени и 245 12-часови смени, в каквато насока е заключението на назначената съдебно-счетоводна експертиза.

  Плевенския районен съд посочва в мотивите си също, че от събраните в хода на делото показания е установено, че през процесния период системно не са спазвани императивни норми, уреждащи правото на почивка от длъжностни лица, представляващи администрацията на затвора.

  ГДИН трябва да плати още законната лихва върху сумите и деловодните разноски по двете съдебни дела.

  Решенията не са окончателни и подлежат на обжалване пред Плевенския окръжен съд в двуседмичен срок.

  Припомняме, че в края на миналата седмица 81 надзиратели от затвора в Белене изпратиха подписка до правосъдния министър Цецка Цачева, в която сигнализират за нарушени трудови права.

  По време на протестната кампания на Синдикат на служителите в затворите в България стана ясно, че в периода 2010 – 2017 г. служители на затворите и арестите са спечелили общо 863 трудови спора за неплатен извънреден труд.

  Примерите за продължаващото нарушаване на трудовите права на служителите с надзорно – охранителни функции в ГДИН, идват на фона на усилията, които синдикатите и министъра на правосъдието полагат за постигане на съгласие по пътя на диалога за увеличение на заплатите в сектора.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета