До 5 април общините могат да направят проектните си предложения за приоритети в Регионална програма за заетост за 2018 г.

Това реши на своето заседание днес комисията, председателствана от заместник-областния управител Татяна Божинова

Пети април е крайният срок за общините на територията на област Плевен, в който да внесат в Комисията по заетост при Областния съвет за развитие своите проектни предложения за приоритети във връзка с разработване на Регионална програма за заетост за 2018 година. Това реши на своето заседание днес комисията, председателствана от заместник-областния управител Татяна Божинова.

Утвърдена бе и единна методика за изготвяне на Регионалната програма, както и състава на комисията, която в срок до 17.04.2018 г. да обобщи проектните предложения, да изготви Регионалната програма за заетост на област Плевен и да я изпрати на Министъра на труда и социалната политика за утвърждаване. Целта за е Регионалната програма за заетост е да стимулира трудовата заетост, подобряване качеството на работната сила и намаляването на безработицата на територията на област Плевен.

Министерството на труда и социалната политика стартира процедура по разработване на регионалните програми за заетост в изпълнение на Националния план за действие по заетостта през 2018 г.

Размерът на средствата за финансиране на програмата за всяка област в Националния план за действие по заетостта през 2018 г. е определен по Методика, утвърдена със Заповед № РД 01-516 от 11.08.2016 г. на Министъра на труда и социалната политика, съобразно средномесечното равнище на безработица и средномесечния брой на регистрираните безработни, както и на заявените работни места от работодатели в областта за деветте месеца на предходната година. За област Плевен средствата възлизат на 399 986 лв.