Далаклиев: Всеки има нещо в себе си, което трябва да развива и да прави, за да бъде щастлив

Много неща бих променил, но отново бих избрал спорта, ако можех да се върна назад, сподели световният шампион от Милано 2009

Кметът на Община Горна Оряховица инж. Добромир Добрев посрещна в Гербовата зала световния шампион по бокс Детелин Далаклиев. Големият български спортист и почетен гражданин на Плевен бе в града за представяне на биографичната книга "Никога не се пердавай: Историята на Детелин Далаклиев" с автор жypнaлиcтът Гeopги Cтoянoв, който също присъства на срещата с градоначалника. По-късно книгата бе представена пред спортната общественост в града.

"В Горна Оряховица има прекрасни условия, в които децата работят. Трябва просто да дойдат да сложат каските и ръкавиците и да тренират", каза именитият български боксьор. 

На срещата в Гербовата зала на Общината присъстваха председателят на Общинския съвет Даниел Костадинов, председателят на Комисията за младежта и спорта към Общинския съвет Димитър Николов, заместник-кметовете Йорданка Кушева и Деница Коева, директорът на дирекция „Образование, култура, младежки дейности и спорт, социални дейности и здравеопазване, международни връзки“ Румяна Матеева, както и президентът на боксов клуб "Локомотив" Анастас Начев.

В края на срещата Детелин Далаклиев се подписа в почетната книга на Община Горна Оряховица. „Никога не се предавай!“ написа големият български спортист, като послание към горнооряховчани.

В пресцентъра на спортна зала "Никола Петров" последният световен шампион на България по бокс сподели пътя към успеха и цената на титлите с младите спортисти на Горна Оряховица.

"Когато някой ти казва „Откажи се”, а сърцето ти нашепва „Никога не се предавай”. Така започва трейлърът на книгата, написана от съгражданина на Далаклиев – Георги Стоянов. Идеята дошла от биографията на Андре Агаси. След прочитането й Стоянов си дал сметка, че в България има книги за футболисти, но много малко се знае за другите ни успели спортисти. Започнал да навива Далаклиев да направят този проект още две-три години след световната титла. След Олимпиадата в Лондон през 2012, когато Детелин бе ограбен от съдиите и остана пети, се родило и заглавието на книгата. Лесно е да разказваш за себе си, когато си на върха. Но, когато си паднал, или свален от него, е трудно да се съвземеш и да бъдеш отново себе си. Детелин Далаклиев е първо голям човек и характер и след това спортист. Той е и много скромен, затова работихме толкова дълго. Гордо съм, че направихме тази книга заедно и надявам се да продължим, разказа Георги Стоянов. Той не скри, че се надява темата Далаклиев да не е приключила. Детелин не успя да вземе олимпийски медал като състезател, но защо да не го направи като треньор. И тогава книгата да намери своето есттествено продължение.

Съвсем откровено Детелин Далаклиев разказа пред младите си горнооряховски фенове за трудностите, съмненията и тежката цена на успеха. Всъщност попаднал случайно в бокса и дори излъгал родителите си, че тренира нещо друго. Оказало се, че има талант, но бил неуверен. Насила го накарали да отиде на първото си състезание и там го набили здраво. Докато бършех разкървавения си нос, усетих, че искам да стана добър и да ги победя, спомни си Детелин за ония времена.

Всеки има нещо в себе си, което трябва да развива и да прави, за да бъде щастлив. Цената да си шампион обаче е труд, труд, много труд и дисциплина. И най-важното е да бъдеш човек. Големите спортисти са добри хора, със своите емоции, чувствителност и съпричастност. Трудно е, но когато постигнеш това, което преследваш, е удовлетворяващо, разказа още Далаклиев.

Много неща бих променил, но отново бих избрал спорта, ако можех да се върна назад. Спортът учи на всичко. Как ще го направиш част от живота ти така, че да не пречи и на другите неща – зависи от теб. Важното е да си човек и да уважаваш човека до теб, отговори Детелин на въпроса как е съхранил любовта в живота си. Съпругата ми беше до мен, когато бях никой, когато бях на върха и когато пак станах никой. Децата ми спортуват, но нямам болни амбиции да се занимават със спорт. Искам да станат добри хора, сподели шампионът.

Това мога да правя и се надявам да бъда добър треньор, въпреки че е рано да се говори за това, казва Далаклиев за новото си поприще.