На Цветница в Плевен ще се проведе кръводарителска акция

Инициативата е под надслов "Запалете свещичка, дарете кръв, дарете живот сега!"

Под надслов "Запалете свещичка, дарете кръв, дарете живот сега!" за 15-та поредна година, на християнския празник Цветница – 1 април 2018 г. (неделя), ще започне Националната кампания за насърчаване на безвъзмездното и доброволно кръводаряване. Тя е организирана от Националния център по трансфузионна хематология (НЦТХ) и БЧК, с подкрепата на Българската православна църква.

Освен НЦТХ, в кампанията ще се включат и четирите Регионални центъра по трансфузионна хематология (РЦТХ) в Пловдив, Стара загора, Варна и Плевен, както и доброволци на БЧК, които ще бъдат на разположение на всички желаещи да дарят кръв.

През миналата година в България кръводарители са станали малко над 160 хил. души, което е с близо 2000 по-малко от 2016 г. В същото време, нуждата от използването на кръвни продукти нараства. Именно затова, една от основните цели на кампанията е да се популяризира значимостта на безвъзмездното и доброволно кръводаряване, което е от изключителна важност за осигуряването на достатъчни количества кръв и кръвни продукти, необходими за лечението на хиляди пациенти.

За Плевен инициативата ще се проведе на 1 април в сградата на РЦТХ от 9:00 ч. до 16:00 ч.