Репетициите на "Ледената кралица" са в разгара си

За пореден път Балетната школа при читалище „Съгласие 1869” ще се представи със самостоятелно балетно заглавие

За пореден път Балетната школа при читалище „Съгласие 1869” ще се представи със самостоятелно балетно заглавие. И тази година стотици плевенски деца ще имат възможност да се срещнат с магията на танца, представен от героите в обичаната приказка на Андерсен „Ледената кралица”. В момента текат усилени репетиции, които ще продължат и през ваканцията на учениците. Емоциите и стремежът да представят отново един завладяващ и впечатляващ спектакъл, надвиват умората и пропуснатото свободно време на участниците. Те вече знаят, че аплодисментите и удовлетворението от добре свършената работа, си заслужават всички трудности.

Това е 64-и творчески сезон на Балетната школа – най-старата в България, с много свои последователи и възпитаници, които се изявяват на професионални сцени, припомни художественият ръководител на школата Маня Николова. Тя поясни, че „Ледената кралица” е поставяна и преди 6 години, но самата приказка е толкова красива и благодатна да бъде представена с езика на танца, че е решила да я възстанови отново. „Поколението се сменя – както в нашата публика, така и в състава. Тазгодишната постановка има своите различия от предишната – като сценарии и режисура”, категорична е Николова. Балерините не само танцуват, но са и действащи актьори на сцената. Поуката е, че винаги побеждава доброто. А целта – да се възпитават децата да ценят изконните човешки добродетели, но и да заобичат изкуството. А детето най-добре възприема изкуството, когато е предложено от негов връстник. Тогава вече връзката е много по-лесна, стената пада, сочи опитът на Маня Николова.

Отново са съчетани различни танцови техники – класическа и палцова, модерен балет, до уличен хип хоп и брейк. Музиката е колажна, изградена около саундтрака на филма „Ледената кралица”.

„Тези спектакли не са обикновени концертни номера, при които балерините излизат да изтанцуват танца си с една усмивка, да се поклонят и да заминат. Те са и актьори. Всяко едно дете, което е на сцената, е актьор, част от събитието, което се развива на сцената”, добави художественият ръководител на Балетната школа.

За да бъде представлението наистина впечатляващо, танцьорите ще облекат нови, бляскави костюми.  

Традиционно спектакълът е предназначен за деца от детската градина до 4 клас. Но наблюденията са, че и по-големите проявяват истински интерес.

Премиерата е на 16 април от 19 часа в зала „Емил Димитров” на читалище „Съгласие 1869”. След това ще има 8 образователни спектакъла, последвани от традиционния голям годишен концерт на 6 юни. Тогава всички над 100 възпитаници на Балетната школа ще се включат в спектакъла.

От читалището изказват благодарност на собственика на фирма „ИМПОРТ-ЕКСПОРТ” Величко Великов, който за пореден път се отзовава с безвъзмездна помощ за реализирането на балетните спектакли.