Румен Петков и патриарх Неофит обсъдиха изложба на автентични български икони - pleven.utre.bg

Румен Петков и патриарх Неофит обсъдиха изложба на автентични български икони

03 април 2018, 15:43 | plevenutre.bg
  • Снимка:
    ПП АБВ

Той подари на патриарх Неофит специално филателно издание

Румен Петков проведе среща с Негово Светейшество Неофит I, Патриарх Български и митрополит Софийски. Двамата обсъдиха предстоящите в близките дни културни прояви на България в руската столица Москва. Особен акцент е поставен на подготовката на изложбата на средновековни български икони, всичките изографисани до 15 в. преди падането на България под турско робство, която ще се проведе в московската Третяковска галерия.

"Изложбата е уникална по своя характер и за първи път на страната ни се предоставя близо 1/3 от общата изложбена площ на Третяковската галерия, което е акт на почит към нашата държава и на уважение към това, което българското православие е направило за православните си братя от Русия“, посочи след срещата Петков.   

Той подари на патриарх Неофит специално филателно издание, изготвено съвместно от българското и руското филателни дружества, посветено на 140-та годишнина от Руско-турската война. На двете пощенски марки, част от обща карта максимум, са изобразени генералите Едуард Тотлебен и Николай Столетов, които са сред руските офицери с ключова роля за победата над Турция и Освобождението на България.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета