КЗП: Внимателно при покупки на продукти от "лимитирани серии" за Великден - pleven.utre.bg

КЗП: Внимателно при покупки на продукти от "лимитирани серии" за Великден

04 април 2018, 09:01 | plevenutre.bg
  • Снимка:
    БНТ, кадър

Има рискове и при запазването на туристически пакети в последния момент

Липсата на достатъчно количества на широко и шумно рекламирани промоционални стоки, маркирането на касата на намалени продукти на редовните им цени и фалшивите намаления са сред най-често срещаните нарушения на търговците по време на Великденските празници и съответно – най-големите рискове за потребителите при пазаруването в такива периоди. Това съобщи Константин Арабаджиев, член на Комисията за защита на потребителите (КЗП) в предаването „Още от деня” по БНТ.

Потребителите трябва да внимават и когато се насочват към продукти от „лимитирани серии”, тъй като тогава трудно могат да направят съпоставка между цената и качествата на тези стоки, за да преценят доколко те са изгодни. „Те могат да бъдат пакет от няколко стоки – например, козунак с две яйца и три лепенки. Тогава Вие не можете да установите дали характеристиките, които притежава всяка от стоките, си заслужават, за да платите цената”, обясни Арабаджиев. 

Всеки търговец е длъжен да поставя етикет и да обявява цената, включително за единица мярка, на предлаганите от него стоки, каза още Арабаджиев.  Той даде пример с агнешкото месо, за което при посочването на цената трябва да е ясно, че тя се отнася за килограм. И обясни, че „в противен случай това е административно нарушение, което се санкционира”.

"Има рискове и при запазването на туристически пакети в последния момент. Съветваме потребителите – и при резервации през туроператор, и директно в мястото за настаняване – да се информират за крайната цена”, обърна внимание Арабаджиев. При резервации чрез туроператор той посъветва да се проверява в регистъра на страницата на Министерството на туризма дали е регистриран и има ли валидна застраховка „професионална отговорност”.   

В края на разговора Арабаджиев отправи съвет към потребителите да четат и анализират внимателно всяка оферта преди да вземат решение за покупка. 

Етикети
великден


Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета