Полицаи, жандармеристи и огнеборци ще се грижат за реда и сигурността по време на празниците

125 служители на МВР в областта ще осигуряват обществения ред и сигурността на гражданите

Полицията в Плевенска област ще осъществява засилени мерки за гарантиране сигурността на гражданите и опазването на обществения ред през предстоящите Великденски празници. В охраната на храмове и публични събития ще се включат полиция и жандармерия. 125 служители на МВР в областта ще осигуряват обществения ред и сигурността на гражданите. РД „Пожарна безопасност и защита на населението” – Плевен вече извърши проверки на всички храмове и хотели, за спазване на противопожарните правила. Припомнени са най-важните мерки, които трябва да спазват, за да няма произшествия. 

Многобройните богослужения и празнични инициативи в областта ще бъдат охранявани от полицейски служители. В районите на храмовете ще има засилено полицейско присъствие за предотвратяване на задръствания. Вниманието на полицейските патрули ще бъде фокусирано и върху гари, автогари, базари и пазари, където има струпване на хора.

За да не бъде помрачен празникът, гражданите също могат да се погрижат за своята безопасност.

Внимавайте при продажба на животни

С наближаването на Великден и Гергьовден започва усилена търговия с домашни животни – особено агнета и ярета. Препоръчваме на стопаните да бъдат внимателни и предпазливи при установяване на контакти с търговци, които посещават дворовете им под предлог, че изкупуват животни. В редица случаи крадците, представяйки се за купувачи, предварително оглеждат стопанствата, които след ден или два обират. 
За да не станете жертва на кражба или измама от мними купувачи:
Укрепете и осветете стопанските си постройки.
Запишете името на купувача, марката, цвета и номера на автомобила, с който се придвижва (особено в случай, че сделката се провали или отложи).
Не оставяйте непознати лица сами в имота под никакъв предлог. Имайте предвид, че молбата да ги придружите до тоалетна, да им донесете чаша вода, да им развалите пари, да им покажете животните,  са най-честите способи, които крадците използват, за да отклонят вниманието Ви и да останат сами в помещението, в което държите парите си.

Пазете се от джебчии

Джебчиите използват навалицата около пазарите и православните храмове и посягат главно на портмонета от преметнати през рамо дамски чанти и външни джобове на дрехи. 
Ако носите в себе си голяма сума пари, по-добре я разделете на няколко части и ги сложете на различни места в чантата или във вътрешни джобове на дрехите си. Имайте предвид, че чантите с магнитно закопчаване са по-уязвими. Ако дамската ви чанта е от този вид, погрижете се поне парите да са в преграда с цип. 

Попаднете ли в навалица – на пазара или в храма, задължително притиснете чантата си отпред, плътно до тялото. 

Ако усетите допир до тялото си или опъване на чантата, обърнете се рязко назад, за да огледате добре нападателя - ако все пак сте станали жертва на кражба, доброто описание на джебчийката ще улесни работата на полицията при разкриване на престъплението.
За да бъде разкрита или пресечена джебчийската кражба, особено важно е незабавното сигнализиране на полицията – на тел.112 или направо в Районните управления. При своевременно сигнализиране в полицията и добро описание извършителите могат да бъдат открити.

Бъдете бдителни за телефонни измамници

 Телефонните измамници се активизират през празничните дни. Напоследък най-често се представят за полицейски инспектори, които участват в операция по залавяне на измамници и искат от гражданите да изхвърлят пари от балкона или прозореца, като обещават, че след това ще върнат сумата. От полицията още веднъж напомнят, че никога не искат пари при изпълнение на служебните си задължения. Затова, ако Ви позвънят и настояват да предадете пари, не се поддавайте на увещанията, независимо какъв е поводът. Със сигурност става дума за телефонна измама.

Ако ще отсъствате от дома

 Ако възнамерявате да отсъствате от дома си по време на празниците, вземете мерки да предпазите жилището и ценните си вещи от престъпни посегателства. 
Не съобщавайте на много хора, че планирате пътуване по време на празниците. Предупредете и децата си да не правят това.

Напоследък извършителите на домови кражби използват Фейсбук като източник на информация – затова не разгласявайте в социалната мрежа отсъствието от жилището си. 
Ако ще отсъствате няколко дни, не забравяйте да проверите дали всички врати и прозорци са затворени и помолете съседи да наглеждат дома Ви. 
В никакъв случай не оставяйте в дома си големи суми пари. Семейните ценности и скъпи вещи можете да поверите за съхранение при близки или надеждни познати.
Преди да потеглите на път, оставете на доверен близък или съсед телефон, на който може да установи връзка с Вас при нужда. 

Ако предприемате излет сред природата

Не палете огън на открито, особено в близост до горски фонд.  Разрешено е паленето на огън само на регламентираните и обезопасени огнища  в районите на туристическите заслони и пътеки. 

Ако ви предстои  пътуване:

Тръгването на път с личния автомобил също трябва да бъде грижливо подготвено.  Обръщаме внимание, че от началото на годината на територията, обслужвана от ОДМВР – Кърджали,  са станали тежки пътнотранспортни произшествия  с пострадали и ранени. 
Затова: 

На първо място, изберете подходящо време за пътуване на дълги разстояния, за да избегнете върховото натоварване на пътищата. По-добре е да пътувате през светлата част от денонощието. Преди това прегледайте основно изправността на спирачната система, гумите, светлините, чистачките. Заредете с повече гориво, тъй като може да се наложи дълго и бавно пътуване в колона.

Нека по празниците шофира най-опитният водач. Натовареният трафик не е подходящ момент за усъвършенстване на уменията на неопитни шофьори. Преди кратки пътувания - на гости или към заведение - предварително определете водач от компанията, който ще Ви вози и със сигурност ще остане трезвен през цялото време, до завръщането.
Имайте предвид, че трафикът на превозни средства вероятно ще бъде засилен в посока от града в петък и към града – в следобедните часове на последния почивен ден. Не се поддавайте на нетърпението и припряността – не предприемайте рискови изпреварвания. По-безопасно е да поддържате скоростта на колоната, движейки се на подходяща дистанция, която не притеснява колегата Ви  в автомобила пред Вашия. При образуване на колона на автомагистрала в никакъв случай не заемайте аварийната лента, за да има достъп за линейки, автомобили на полицията и  пътните органи. Ако попаднете в задръстване, запазете спокойствие и бъдете търпеливи. Прояви на нервност, агресивност, опити за рискови маневри, няма да ускорят придвижването Ви, а само ще  усложнят ситуацията.

Не се изкушавайте от хубавото време и сухите пътища – спазвайте ограниченията на скоростта и ползвайте предпазни колани. Повече от половината жертви на тежки катастрофи са загинали поради неправилно подбрана скорост. Почти всички, загинали при движение с висока скорост, са били без обезопасителни колани. Поставяйте непременно предпазните колани преди пътуването и  настоявайте всички Ваши спътници в автомобила да сторят това. Не превозвайте деца в автомобила без обезопасителни системи /седалки и столчета/, чието ползване е задължително по Закона за движението по пътищата.

При движение по тъмно намалявайте скоростта при превключване от дълги на къси светлини, за да имате възможност да спрете в зоната на видимостта пред Вас. Така ще се предпазите от блъскане на неправилно движещ се пешеходец с тъмни дрехи, когото ще забележите на броени метри пред автомобила. В населено място и  близо до него бъдете предпазливи, тъй като се движат несигнализирани велосипеди, каруци и други превозни средства.

В никакъв случай не сядайте зад волана, ако не са изминали поне 8 часа от времето на употреба на алкохол, както и непосредствено след обилно нахранване, което води до сънливост.
При забелязване на пешеходец в нетрезво състояние на платното, в риск да бъде блъснат от автомобил, спрете и го изведете извън платното. Сигнализирайте на полицията на тел. 112 за вземане на допълнителни мерки. Веднага потърсете полицията за намеса и при опит на пиян или неправоспособен водач да седне зад волана.

Не предоставяйте превозно средство за управление на неправоспособния си син или дъщеря. Не ги пускайте да шофират сами, дори ако са правоспособни, но с малък стаж – имайте предвид, че те нямат достатъчно опит, за да преценят правилно рисковете по пътя  и често проявяват склонност към самонадеяност зад волана.  Пътните полицаи апелират специално към водачите на мотопеди и мотоциклети - задължително да спазват ограниченията в скоростта и да ползват предпазни каски. 

Ако все пак произшествие помрачи Вашето настроение, знайте, че на тел.112 можете да потърсите помощ от дежурните служители на Районните управления на МВР  и Районните служби “Пожарна безопасност и защита на населението”.