ОДМВР - Плевен със съвети за безопасно пътуване за Великденските празници

По-добре е да пътувате през светлата част от денонощието

ОДМВР - Плевен със съвети за безопасно пътуване за Великденските празници:

Тръгването на път с личния автомобил трябва да бъде грижливо подготвено. На първо място, изберете подходящо време за пътуване на дълги разстояния, за да избегнете върховото натоварване на пътищата.

По-добре е да пътувате през светлата част от денонощието. Преди това прегледайте основно изправността на спирачната система, гумите, светлините, чистачките. Заредете с повече гориво, тъй като може да се наложи дълго и бавно пътуване в колона.

Нека по празниците шофира най-опитният водач. Натовареният трафик не е подходящ момент за усъвършенстване на уменията на неопитни шофьори. Преди кратки пътувания - на гости или към заведение - предварително определете водач от компанията, който ще Ви вози и със сигурност ще остане трезвен през цялото време, до завръщането.

Имайте предвид, че трафикът на превозни средства вероятно ще бъде засилен в посока от града в петък и към града – в следобедните часове на последния почивен ден. Не се поддавайте на нетърпението и припряността – не предприемайте рискови изпреварвания. По-безопасно е да поддържате скоростта на колоната, движейки се на подходяща дистанция, която не притеснява колегата Ви  в автомобила пред Вашия. При образуване на колона на автомагистрала в никакъв случай не заемайте аварийната лента, за да има достъп за линейки, автомобили на полицията и  пътните органи. Ако попаднете в задръстване, запазете спокойствие и бъдете търпеливи. Прояви на нервност, агресивност, опити за рискови маневри, няма да ускорят придвижването Ви, а само ще  усложнят ситуацията.

Не се изкушавайте от хубавото време и сухите пътища – спазвайте ограниченията на скоростта и ползвайте предпазни колани. Повече от половината жертви на тежки катастрофи са загинали поради неправилно подбрана скорост. Почти всички, загинали при движение с висока скорост, са били без обезопасителни колани. Поставяйте непременно предпазните колани преди пътуването и  настоявайте всички Ваши спътници в автомобила да сторят това. Не превозвайте деца в автомобила без обезопасителни системи /седалки и столчета/, чието ползване е задължително по Закона за движението по пътищата.

При движение по тъмно намалявайте скоростта при превключване от дълги на къси светлини, за да имате възможност да спрете в зоната на видимостта пред Вас. Така ще се предпазите от блъскане на неправилно движещ се пешеходец с тъмни дрехи, когото ще забележите на броени метри пред автомобила. В населено място и  близо до него бъдете предпазливи, тъй като се движат несигнализирани велосипеди, каруци и други превозни средства.

В никакъв случай не сядайте зад волана, ако не са изминали поне 8 часа от времето на употреба на алкохол, както и непосредствено след обилно нахранване, което води до сънливост.

При забелязване на пешеходец в нетрезво състояние на платното, в риск да бъде блъснат от автомобил, спрете и го изведете извън платното. Сигнализирайте на полицията на тел. 112 за вземане на допълнителни мерки. Веднага потърсете полицията за намеса и при опит на пиян или неправоспособен водач да седне зад волана.

Не предоставяйте превозно средство за управление на неправоспособния си син или дъщеря. Не ги пускайте да шофират сами, дори ако са правоспособни, но с малък стаж – имайте предвид, че те нямат достатъчно опит, за да преценят правилно рисковете по пътя  и често проявяват склонност към самонадеяност зад волана.  Пътните полицаи апелират специално към водачите на мотопеди и мотоциклети - задължително да спазват ограниченията в скоростта и да ползват предпазни каски.