Кога да сменим зимните с летни гуми?

Не е толкова страшно, ако се забавим и караме малко по-дълго време със зимните гуми

С покачването на градусите идва и моментът, в който да подготвим автомобила си за лятото. Най-подходящото време за смяна на зимните гуми с летни е когато температурите достигнат 7 градуса и дългосрочните прогнози предвиждат те повече да не падат.

"Не е толкова страшно, ако се забавим и караме малко по-дълго време със зимните гуми. Добре е те да бъдат сменени, ако обаче ви предстоят пътувания. В такива случаи непременно следете прогнозата за времето, защото не е добре да се кара на дълго разстояние със зимни гуми, когато е топло", посочи пред Bulgaria ON AIR влогърът Филип Лазаров.

Той обясни, че всъщност не е важен само грайферът, а от каква смес е гумата. При висока температура грайферът на зимната гума прегрява, започва да замазва и спирачният път на автомобила се удължава. 

"При летните гуми има канали, които са направени така, че да изхвърлят вода, защото ако попаднем на валеж или дълбока локва, при висока скорост е възможно автомобилът да направи аквапланинг, да се завърти и да се удари", допълни още Филип Лазаров.

И докато законът позволява собствена преценка в това кога точно да се сменят гумите, то критериите за дълбочината на грайфера са ясни. 4 мм за зимните и 1.6 мм за летните, в противен случай рискувате сигурността си на пътя.

А специалистите са категорични -  ако гумите ви са износени не пестите пари, а непременно се снабдете с нови.