В квартал "Скобелев" почти през ден има нападнат и ухапан човек

Регистрираните официално бездомни кучета за миналата година са 1870

Плевенчани се оплакват от агресивни безстопанствени кучета. От началото на месеца досега нападнатите и нахапани са десетки, разказаха в репортаж на "Тази сутрин" по bTV.

В квартал "Скобелев" почти през ден някой става жертва на кучешката агресия.

Мария Павлова е ухапана по крака, има шест рани, едната от които зараства трудно и трябва да й се поставят инжекции. 13-годишният Иво Дочев също е бил нападнат и ухапан по крака, както и Лора Панкова, която пет пъти ще трябва да получи ваксина против бяс.

Това са разказите само на част от пострадалите през последния месец. Водят ни при четириногите, с които делят междублоковото пространство, и заради които се разхождат с кучегони.

"Съпругата ми минава всяка сутрин по долната улица за работа, защото я е страх от бездомните кучета тука. На тази улица те са от години", посочи Орлин Петров.

Миналата година са хванали две кучета и са ги кастрирали. Женската обаче не я хванали.

Почти във всеки блок има някой, който се бори за свободата на четириногите. При появата ни, хората, които уж добре се грижат за животните, се заключват зад вратите на домовете си.

Недоволството на гражданите обаче расте. В отворено писмо до институциите, подкрепено с подписка, настояват за незабавни действия от страна на общината.

"Многократно през годините сме подавали сигнали, жалби, но те останаха неразгледани до момента или не се взеха никакви мерки за да се разреши проблема", посочи Петьо Чакъров.

Кметът признава за проблема с кучетата, но не е съгласен с обвиненията. Обясни, че е в ход процедура по изграждането на постоянен приют, който по план е трябвало да бъде готов още през 2015 година. В момента разполагали с ограничени механизми.

"Кучетата, които биват залавяни според това дали са агресивни се евтаназират. Тези, които не са, се маркират, обезпаразитяват, ако това не е извършено, маркировката и кастрацията, и се връщат на местата откъдето са хванати съгласно изискванията на националното законодателство", обясни Георг Спартански, кмет на община Плевен.

На публична среща с гражданите тази вечер кметът ще очаква и техните предложения за справяне с проблема.

Докато се търсят решения, женското куче от квартал "Скобелев" отглежда поредно поколение. Така регистрираните официално 1870 бездомни кучета за миналата година, неофициално вече са с шест повече.