Спартак изненада Черно море Тича във Варна

Плевенчани с втора победа за сезона

Спартак Плевен изненада Черно море Тича във Варна и взе победата с 89:76.  Баскетболистите на двата отбора започнаха много открито двубоя и залагаха най-вече на атаката, информират от НБЛ. В първоначалните минути никой не можеше да вземе преднина и играта вървеше кош за кош. Гостите от Плевен разчитаха много на стрелбата си от далечно разстояние, но в подкошието Крисевич беше пълен господар. Две минути преди края на първата четвърт възпитаниците на Александър Дяковски нанесоха своя удар реализирайки две поредни тройки и натрупаха двуцифрен аванс – 14:24. До края на частта „моряците“ успяха да намалят пасива си наполовина. В тази четвърт варненци бяха „нула“ в стрелбата за три точки, докато Спартак бе с успех в 5 от 9 опита.

Две откраднати топки и реализани контраатаки позволи на Спартак отново да поведе с двуцифрен резултат – 25:36.  Черно море Тича печелеше много борби в нападение, но рядко успяваше да се възползва от вторият шанс в подкошието на противника. До почивката плевенчани продължаваха да поразяват по-често коша на „моряците“, но в играта на двата тима имаше много брак. Все пак гостите се оттеглиха с аванс от  15 точки – 33:48.

Пропадането на Черно море Тича продължи и след подновяването на играта. Варненци не можеха да вкарат кош, а Спартак успя да увеличи преднината си – 34:52. Едва в този момент „моряците“ сякаш се стреснаха, възползваха се от няколко грешки на противника при изнасянето на топката и започнаха да топят пасива си. Но не така мислеше Николай Маринов, който на два пъти в подкошието отбеляза, а тройка на Коев даде преднина от над 20 точки, която бе запазена до края на частта – 49:71. 

В последата част варненци се възползваха от късата скамейка на гостите и най-после започнаха да надиграват противника си. Милен Дудев получи неспортсметско нарушение, което за него бе пети фаул, а след двата изпълнени изтрела от наказателната линия варненци вкараха и тройка – 64:73. Само минута по-късно и Коев бе отстранен от игра. На капитанът на гостите бе отсъден фаул в нападение, а след това и техническо – 71:77. В последните минути Спартак разчиташе само на стрелба от далечно разстояние, която продължаваше да им помага и това се оказа решаващо за крайният изход на двубоя.

За победителите от Спартак Плевен най-резултатен с 24 точки бе Николай Маринов. С дабъл-дабъл от 21 точки и 10 борби се отчете Уладзимир Крисевич. Със 16 точки и 7 борби се разписа Константин Коев, а  13 добави капитанът Герасим Николов.

За Черно море Тича най-полезен бе Симеон Илиев, който записа на сметката си дабъл-дабъл от 23 точки и 14 борби. Цветослав Острев добави 16 точки.

В следващия 26-ти кръг на НБЛ Черно море Тича ще гостува на Берое, а Спартак Плевен приема у дома Академик Бултекс 99.