Община Плевен е сред отличниците по рейтинг на прозрачност

През тази година се изкачва в рейтинга от 33-о през 2017-а до 15-о място

Фондация „Програма достъп до информация” (ПДИ) представи на специална пресконференция в София резултатите от поредното си мащабно проучване Рейтинг на активната прозрачност.

Екипът на фондацията е проучил интернет страниците на 567 институции в системата на изпълнителната власт. Вече е практика и от ПДИ и през тази година са изпратили предварително резултатите на всяка от проучените институции за обратна връзка, за да отрази постъпилите коментари в рейтинга. Получени са били бележки от 45 институции.

Нивото на прозрачност тази година е оценявано с точки по 108 (122 за общините) индикатора, групирани в няколко части: институционална информация, секции достъп до информация, бюджетна и финансова прозрачност и достъпност.

Сред отличниците са Община Плевен, класирана на 15-о място в общия рейтинг и на 8-о място в рейтинга на общините, съответно със 72.8 и 83.3 точки, и Община Долна Митрополия, която е 16-а в общия рейтинг, а заради многото индикатори минава на 14-о място при общините, със 72.8 и 82.3 точки. Тук е мястото да отбележим, че Долна Митрополия през миналата година направи огромен скок в прозрачността, като премина от 236-о на 16-о място, като сред общините беше на 8-о. Резултатите от усилията на общинската администрация бяха оценени в Деня на правото да знам – 28 септември, където Община Долна Митрополия беше сред отличените с грамота. Община Плевен традиционно е сред най-добрите и през тази година се изкачва в рейтинга от 33-о през 2017-а до 15-о място.

Има малка промяна в списъка на останалите наши отличници, тъй като плевенското присъствие в стотицата миналата година се допълваше само от община Кнежа, която беше на 98-о място в общия и на 63-о място сред общините. Сега тя се е изкачила до 67-о място в общия и 43-о място в рейтинга на органите на местната власт. Новият отличник е Община Червен бряг, която за миналата година беше на 109-о място в общата класация, а при общините – 64-а, докато сега е съответно на 80-о и 67-о място.

При останалите общини прогрес се отчита единствено при Долни Дъбник, който сега е в средата на таблиците – на 266-о и 131-о място (за сравнение с 2017-а, когато е бил на 313-о и 159-о). При другите има спад, като най-назад са Община Искър (447 място, 38.1 т.) и Община Левски (555, 20.6 т.)

Малко по-добро в сравнение с 2017-а година е представянето на РИОСВ – Плевен, която беше на 152-о място, а сега е на 102-о. От държавните институции в Плевенско следва Областна администрация – на 183-о място, РЗИ – 205-о и Басейнова дирекция Дунавски район – на 242-о. Най-слабо за региона е представянето на ОД „Земеделие”, която традиционно е в дъното на таблицата, с 30.1 точки от възможните 84.2.

След хегемонията на министерствата в челото на таблицата през 2017-а, сега отново община оглавява Рейтинга на активната прозрачност – Банско, с 80 точки. На второ място е класирана община Белослав с 77.8 точки, а на трето община Троян с 76.7. Министерския съвет получава 76 точки, което го подрежда на 4-то място в ранглистата по прозрачност.

Последна в класацията е Регионалната дирекция по горите в Кърджали, която е получила едва 12.4 точки.

Важно е да се отбележи, че има много институции с равен или изключително близък резултат, че се наблюдава стремеж малките и средните общини да засилят своята публичност и прозрачност, както и това, че съществуването на рейтинга на Програма достъп до инфоромация има силен дисциплиниращ и мотивиращ ефект.