Интензивната летателна подготовка на летище Долна Митрополия продължава

Командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков обяви началото на курса

Курс за приучване на самолет L-39 ZA започна днес на летище Долна Митрополия с младите пилоти, обучаващи се по програмата за интензивна летателна подготовка.
Командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков обяви началото на курса. Пред общия строй на летателния, инженерно-технически и осигуряващ полетната смяна състав, той подчерта важността на тази подготовка и какви отговорности стоят пред младите пилоти и техните инструктори.

Това е вторият фундаментален етап от летателната подготовка на старши лейтенантите Георги Йорданов, Теодор Христов, Методи Иванов, Денислав Танков, Тодор Тодоров и Симеон Георгиев, които са от състава на 3-та авиобаза Граф Игнатиево. През 2016 год. стартира тяхното обучение по програмата за интензивна летателна подготовка на млад летателен състав.
Те завършиха първия етап от своето обучение на самолет РС-9М, придобиха необходимите способности и присвоиха степен за класна специалност „военен пилот 3-ти клас”.
Съгласно план-графика от днес летателната им подготовка продължава по програмата „Бойно използване” и ще се осъществи на самолет L-39. Обучаемите преминаха през теоретична подготовка за приучване на самолета, положиха успешно изпити и бяха допуснати до летателна дейност.

Началник на курса е майор Пламен Попов, а негов заместник е майор Пламен Иванов. Под тяхно ръководство на летище Долна Митрополия младите пилоти ще бъдат обучавани от инструкторите капитан Иво Първанов и капитан Светослав Петров и капитан Янчо Христов. Програмата предвижда четири модула, през които курсистите ще придобият следните способности: техника на пилотиране и самолетоводене единично; техника на пилотиране по прибори денем; действие по въздушна цел денем, единично в прости метеорологично условия и ще усвоят групова слетяност.

"Пожелавам ви здраве, успех в летателното обучение и безаварийни полети”, каза в заключение генерал-майор Стойков. С команда „по самолетите” той даде начало на летателния ден.