Плевен ще е част мащабното второ издание на "България спортува"

Социалното спортно събитие представя на едно място най-обичаните, познати и нови спортни дисциплини

"България спортува" е социално спортно събитие, посветено на активния живот в модерна градска среда, което представя на едно място най-обичаните, познати и нови спортни дисциплини. В рамките на събитието, всеки посетител има възможност да се включи и да участва безплатно в избран спорт, групова или индивидуална тренировка, както и да получи цялостна информация за правилно хранене и здравословен начин на живот.

Мисията на събитието, да развива спортната култура на модерния градски човек, подкрепиха Христо Стоичков, Мария Гроздева, Тереза Маринова, Евгения Раданова, Илиана Раева, Наско Сираков и много други.

Миналогодишното издание на форума в София привлече повече от 10 000 ентусиасти, сред които начинаещи, активно спортуващи, деца и хора с двигателни увреждания, които взеха участие в над 20 спортни дисциплини в рамките на два дни. Поради големия интерес, тази година форумът излиза от рамките на столицата и ще развълнува с присъствието си жителите на още пет големи български града – Благоевград, Пловдив, Бургас, Русе и Плевен, съобщава "Блиц Спорт".

През тази година "България спортува" ще бъде част от спортния празник "Световен ден на предизвикателството". Това е най-голямата световна проява от програмата на Международната асоциация „Спорт за всички“ (ТАФИСА), която от 20 години се провежда ежегодно в повече от 100 страни в света. Денят е съревнование между градове и общини на държави от всички континенти. Това е ден за всички, които искат да участват в някакво спортно занимание или конкретна физическа активност поне 15 минути без прекъсване. Целта на програмата е широкото популяризиране на здравословния начин на живот чрез системни занимания с физически упражнения, вид физическа активност и спорт. Това е възможност за голям брой хора без разлика във възрастта и социалния статус, хора с увреждания и в неравностойно положение и хора от третата възраст, да участват в спортно занимание или конкретна физическа активност по общини, райони, квартали или на работните си места.

"България спортува" ще превърне част от избран градски парк в арена на различни спортни и тренировъчни активности, които за първи път в подобен мащаб ще се проведат на открито. Отделни площи ще бъдат предназначени за редица спортни занимания - силови тренировки, кросфит, аеробика, йога, зумба, а на други ще бъдат представени нови спортни активности - канго джъмпс, бъбъл футбол и арчери таг.

Ще бъдат представени тренировки за ранно физическо развитие на деца до 12 години „Детето чудо“, тренировки за бременни, както и тренировки „Мама и бебе“ за проследяване на физическото възстановяване при новородили майки.

Всички посетители ще станат част от вълнуващия спортен уикенд, по време на който безплатно ще участват в познати и нови спортни занимания и игри, спрямо предварително изготвен график и капацитет на отделните групи/тренировки за деня. По време на събитието ще се проведат информационни дискусии, свързани със здравословния начин на живот, обхващайки теми като правилно хранене, спорт, наднормено тегло, диабет, астма, алергии и двигателна рехабилитация. За най-малките посетители са предвидени и забавления с участие на домашни любимци.