Турнир на шампионките по шахмат в Плевен, омбудсманът прави първия ход

Шахматистките ще се състезават в девет кръга по системата всеки срещу всеки

"Турнир на шампионките” по шахмат ще се проведе в Плевен, в хотел "Ростов”, в дните 14 - 21 май. В престижното състезание участие ще вземат десетте най-добри наши състезателки в този спорт. Това са: гросмайстор Маргарита Войска - единадесет пъти шампионка на България, младите и големи надежди - Нургюл Салимова, Виктория Радева и Габриела Антова, гросмайсторките Ива Виденова, Адриана Николова и Мария Велчева, както и международните майсторки Румяна Гочева, Елица Раева и Любка Генова.

Шахматистките ще се състезават в девет кръга по системата всеки срещу всеки. Наградният фонд е 8 000 лева.

Главен организатор на събитието е народният представител Васил Антонов, който е в Управителния съвет на „Българска федерация по шахмат 1928”.

„Турнирът на шампионките” е посветен на две годишнини - 90 години организирано шахматно движение в България и 25 години от създаването на Интерпарламентарната асамблея по православие. Спортното събитие съвпада и с празника на Плевен, коментира Васил Антонов, който е член на международния секретариат на ИПАП.

Патрон на „Турнира на шампионките” е жената с най-голямо обществено доверие - омбудсманът на България Мая Манолова. Тя ще направи първия ход на партиите при откриването на състезанието на 14 май (понеделник) от 14.30 часа в хотел „Ростов”.

На уебсайта www.chessrostov.com може да откриете подробности за събитието и участничките, както и да наблюдавате партиите онлайн.