Дълги ръкави и затворени обувки, за да се предпазим от кърлежи - pleven.utre.bg

Дълги ръкави и затворени обувки, за да се предпазим от кърлежи

03 май 2018, 10:41 | plevenutre.bg
  • Снимка:
    Bulgaria ON AIR

Това посъветва главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев

Когато излизаме сред природата трябва да сме с подходящо облекло, за да се предпазим от ухапване от кърлежи. Това посъветва главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев в ефира на Bulgaria ON AIR. По думите му най-добре е да сме с дълги ръкави и затворени обувки.

"При завръщане от разходка да проверяваме нашето тяло, тялото на детето, тъй като колкото по-рано го намерим, по-лесно го махаме и по-малка е вероятността той да пренесе зараза", обясни д-р Кунчев в студиото на "България сутрин".

Той успокои още, че не всяко ухапване от кърлеж значи заразяване, защото процентът на инфектираните насекоми не е толкова голям.

"Колкото по-дълго той стои, колкото по-дълбоко се е впил и особено, ако в желанието си да го отстраним, го скъсаме, тогава наистина създаваме условия за почти сигурно заразяване", категоричен бе здравният инспектор пред Bulgaria ON AIR.

В България тази година има 25% ръст на заразените от лаймска болест и марсилска треска, а лятото тепърва започва. Д-р Ангел Кунчев обясни, че сега е сезонът на комарите и кърлежите, поради което има и повече заразени. Това се случва и заради по-добрите условия за развитието и разпространението на насекомите.

"Това, което особено много ни притеснява, е дали ще възникнат случаи на кримска хеморагична треска - тя е най-тежкото от кърлежопреносимите заболявания. Много тежко протичаща, с висока смъртност, но за щастие много рядка", каза главният държавен здравен инспектор в ефира на "България сутрин".

Етикети
кърлежи


Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета