Каракачанов категоричен: Българската армия не е само за паради

Министърът се надява проектите за модернизацията на армията да тръгнат

Българските политици извършиха, бих казал, и престъпление към българската армия, смятайки, че някой друг ще ни пази, а от Европейския съюз ще ни хранят. Това коментира пред bTV министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

28 години българските политици смятаха, че армията е една институция, която трябва да имаме за паради или да я показваме пред партньорите ни от НАТО.

Истината е, че в последните няколко години нещата се променят – с опита за двата проекта в миналото Народно събрание, сега с двата проекта, които сме внесли (за модернизация, бел.ред.). В последните осем или девет години за пръв път се отделиха над 100 млн. за увеличение на заплатите на военнослужещите. През 2019 г. отново ще увеличим заплатите им. Мисля, че политиците промениха в последните една-две години отношението си към армията, но имат своите задължения заради предишните 25 години, в които бяха изоставили армията, каза Каракачанов.

Министърът се надява проектите за модернизацията на армията да тръгнат, в началото на юни най-късно да бъдат гласувани в НС и до края на годината да бъде пописан поне един от договорите.

Лесно е да бъдеш военнослужещ в богата държава, героизмът на нашите военнослужещи е, че служат в една армия, която хронично е лишавана от средства, внимание и уважение, посочи той.