Правителството подкрепя превозвачите в исканията им за отпадане на спорните предложения на ЕК

Това обяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски

Българското правителство подкрепя превозвачите в исканията им относно спорните предложения на Европейската комисия в Пакета „Мобилност“. Това обяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски след днешните разговори на представители на българските превозвачи с министър-председателя Бойко Борисов. По думите му на срещата е декларирана категорична подкрепа от страна на правителството във връзка с исканията на бранша относно Пакета „Мобилност“, който се разглежда в Брюксел.

Министър Ивайло Московски заяви, че има няколко предложения за промени в европейското законодателство, засягащи пряко дейността на автомобилните превози на товари, с които българската страна не е съгласна. На първо място министърът изтъкна, че искането да се въведе изискване водачите задължително да се връщат у дома е неприемливо, както и това да се прави след определено време. Считаме че тук се нарушават основни човешки права като се задължават свободни граждани къде и кога да прекарват своята почивка, допълни той.

Ивайло Московски каза, че другият въпрос, който не се приема от България е задължително почивките на водачите да се правят в хотели или мотели, като се забранява водачите да почиват в кабините на превозните средства. Той припомни, че след като камионите са оборудвани с място за почивка, което се заплаща от превозвачите при покупката на превозните средства, е редно то да може да се използва. При тези мерки ще възникне и проблем с опазването на камионите и товарите, защото застрахователите не изплащат премии ако превозното средство е оставено без надзор, заяви още той, като уточни, че и сега водачите почиват в хотели или мотели, но само ако има осигурен охраняем паркинг.

Министърът се обяви и против изискването при престой между три и седем дни на водач в друга държава да му се начисляват командировъчни съгласно местното законодателство. Това би било удар най-вече към малките и средни фирми, за които ще бъде непосилно, дори невъзможно, да организират такова сложно счетоводство, коментира Ивайло Московски. Той допълни, че последният дебатиран въпрос е за извършването на каботажни превози, като тук отново споровете са за броя на дните и операциите, които се извършват в чужда държава.

Министър Ивайло Московски изтъкна, че българската позиция категорично и постоянно във времето е била заявявана на заседанията на Комитета на постоянните представители (КОРЕПЕР) в Брюксел и тя не кореспондира с исканията най-вече от страна на Франция за Пакета „Мобилност“. „Предстоят ни много тежки дебати, тъй като Франция демонстративно блокира разговорите, като сме отправили покана и към комисаря по транспорта Виолета Булц да посети България, за да намерим рационално решение, което да защити интереса на българските превозвачи“, каза Московски, като декларира, че ако Пакетът „Мобилност“ бъде приет в този вид, ще напусне Съвета на министрите.