Предадоха на съд рецидивист за измама на възрастни жени

Предстои насрочване на делото за разглеждане

Районна прокуратура – Левски внесе в съда обвинителен акт срещу 50-годишен рецидивист за измама на възрастни жени.

Обвинението срещу Захари И. е за това, че при условията на продължавано престъпление и опасен рецидив  на 03.03.2018 г. в гр.Левски, обл. Плевен, с цел да набави за себе си или за другиго имотна облага,

- възбудил и поддържал у М. Б. от същия град, заблуждение, че е изпратен от сина й да получи пари от нея, с които да закупи вещ и да я му я предаде в гр.София и с това й причинил имотна вреда в размер на 16 лв.

- възбудил и поддържал у Б. П., заблуждение, че е представител на „Марешки“ и че ще окаже съдействие за получаване на допълнителна пенсия на лице навършило 100 годишна възраст /неин баща/ и с това й причинил, имотна вреда в размер на 420 лв.  Престъпление по чл.211, вр. чл.209, чл.29, вр. чл.26 от НК.

Повдигнато му е обвинение и за това, че при условията на опасен рецидив, на 03.03.2018г. в гр.Левски,  отнел чужди движими вещи – 8 бр. нанизи със сухи червени чушки на стойност 40 лв., от владението на собственика М. Б., без нейното съгласие, с намерение противозаконно да ги присвои. Престъпление по чл.196 , вр. чл.194 , вр. чл.29 от НК.

Пострадалата М. Б. е пенсионерка, периодично ходила и продавала на пазара в гр.Левски. Така на 03.03.2018 г., докато подреждала продукцията си на сергия, при нея се спрял обвиняемият и я заговорил. Поискал да купи всичките нанизи със сухи чушки, които продава. Заявил, че синът, който живее в гр.София поръчал да му закупи някаква част и да му я даде в гр.София, за което й поискал 73 лв. Жената му дала само 16 лева и се качила до дома си, като оставила чушките. Свързала се със сина  си и разбрала, че е измама.   

Същият ден, обвиняемият срещнал другата пострадала пред Общината, спрял я, като заявил, че бил състудент със синовете й. Излъгал, че е доктор и всеки четвъртък преглеждал на очен кабинет в сградата на МБАЛ Левски. Жената му казала, че бърза да се прибира при баща си, тъй като е възрастен. Обвиняемият я попитал баща й има ли пенсия. Чувайки, че бащата е ветеран от войната е и е на 102 години, обвиняемият казал, че на такива възрастни хора,  Марешки давал високи пенсии и че майка му е лекар в ТЕЛК гр.Плевен и тя урежда тези неща. Предложил да отидат до дома на пострадалата, за да види баща й и да вземе необходимите данни. След като записал данните, жената му дала поисканата вноска от 400 лв. и 20 лв.  за почерпка в офиса. След като взел парите обвиняемия напуснал жилището.

Захари И. е с мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.