Изложба с автографи откри РБ ”Хр.Смирненски” – Плевен - pleven.utre.bg

Изложба с автографи откри РБ ”Хр.Смирненски” – Плевен

14 май 2018, 15:27 | plevenutre.bg
  • Снимка:
    РБ "Христо Смирненски"

Обособената сбирка „Книги с автограф” наброява 676 тома

Изложба с автографи откри РБ ”Хр.Смирненски” – Плевен в първия ден на Националната библиотечна седмица /14 – 19 май/. Идеята възникна спонтанно и решихме да представим пред нашите читатели книги, част от които са подписани лично от техните автори и са подарени на библиотеката. Когато една книга е с автограф тя става по-специална, а същевременно връзката й с читателя е значително по-близка и по-емоционална, споделят от библиотеката.

Обособената сбирка „Книги с автограф” наброява 676 тома. Представена е от произведения на автори като Дамян Дамянов, Евтим Евтимов, Любомир Левчев, Мерсия Макдермот, Калин Донков, Георги Константинов, Дончо Цончев, Николай Хайтов и още много други, дарили на библиотеката свои книги с автограф, като незабравим спомен от срещите с тях.

В оригиналната експозиция книгите са обособени в три основни групи: книги от известни български автори, книги от плевенски автори и книги от фонд „Дарение Ячо Хлебаров”.

Първата група са книги с автограф на изявени български автори, посетили библиотеката в различни период и по различни поводи.

Сред представителите на втората група са книги с автографи от плевенските автори като : Свобода Гюрова, Георги Стойков, Любен Дилов, Спаска Гацева, Неда Антонова, Деян Белчев, Татяна Любенова, Пелин Пелинов и много други.

Книгите от личната библиотека на Ячо Хлебаров обхващат третия раздел на изложбата. Те са 182 тома книги и 34 тома периодични издания. Тук сме показали само част от тях. Някои са с автографи от видни български писатели и общественици, а една част са подписани и датирани от самия Ячо Хлебаров. През 2017г. неговите наследници даряват на РБ”Христо Смирненски” част от личната му библиотека.

Ячо Хлебаров е роден в Плевен, юрист, читалищен и културен деятел, библиотековед, един от основоположниците на библиотечната наука в България. Почетен гражданин на град Плевен. Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета