Френската ядрена компания "Фраматом" има интерес към "Белене" - pleven.utre.bg

Френската ядрена компания "Фраматом" има интерес към "Белене"

14 май 2018, 16:20 | plevenutre.bg
  • Снимка:
    ME

Министър Петкова запозна президента на компанията с развитието на проекта

В рамките на десетото юбилейно издание на форума "Атомекспо" българският министър на енергетиката Теменужка Петкова се срещна с президента на френската компания „Фраматом“ Бернард Фонтана. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на енергетиката. Представителите на фреската ядрена компания потвърдиха интереса си към сътрудничество с българската страна в сферата на ядрената енергетика. По думите на г-н Фонтана, за компанията е важно да продължи съвместната си работа с международни партньори, по-специално от Централна и Източна Европа.

От началото на 2018-та година "Фраматом" е ядрената част на "Арева" и в нея са ангажирани над 2000 специалиста. Министър Петкова запозна г-н Фонтана с развитието на проекта „Белене“.

"В момента търсим възможност за реализация на наличното оборудване по най-добрия начин, така че да защитим националния интерес. Разполагаме с платено и доставено оборудване по проекта, лицензирана площадка, проектът е нотифициран от Европейската комисия. "Българската страна би могла да участва в евентуалната реализация на проекта чрез наличните активи“, каза министър Петкова. Планираме до края на годината да стартираме процедура за избор на стратегически инвеститор. Ще се радваме, ако компания като „Фраматом“ участва в подобна процедура, допълни тя.

По думите на г-н Фонтана, компанията "Фраматом" проявява интерес и следи развитието на проекта. "Това е добра възможност да засилим сътрудничеството си с друга европейска държава“, подчерта г-н Фонтана.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета