Градушката в Плевенско е унищожила хиляди декари земеделски площи

Животът

18-05-2018, 17:01

Снимка:

Областна администрация-Плевен

Автор:

plevenutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

След бурята: Плевен е като след война (Снимки)

Плевен след потопа (Снимки)

Реакцията на Агенцията за борба с градушките при наближаването на градоносния облак е била адекватна, смята министър Порожанов

Земеделското министерство установи, че градушката в Плевенско е унищожила близо 5 хил. декара земеделски площи. Най-много са пострадалите площи с пшеница, царевица и слънчоглед, предаде БНТ. Комисии ще уточняват точно какви са щетите.

Според министър Порожанов, реакцията на Агенцията за борба с градушките при наближаването на градоносния облак към Плевен и Бяла Слатина е била адекватна, но фронтът е бил изключително силен. Стихията е дошла откъм Сърбия и Румъния.

"Тази пролет е най-тежката, а очакванията са от тук нататък да е така от гледна точка на климатични условия и начално стартиране на градушки. Никога досега не е било така. В момента ние сме заредени със съответните ракети, но превенцията не дава 100% резултат", коментира министър Порожанов пред БНТ.

Министър Порожанов съобщи още, че на 15 май е изтекъл срокът за подаване на заявления по директните плащания. Обработката им върви с ускорени темпове и това ще даде възможност за навременно изплащане на субсидиите към производителите.