Областният управител Мирослав Петров бе гост на Европейски минен бизнес форум

Събитието се провежда под патронажа на министъра на енергетиката Теменужка Петкова

Областният управител на област Плевен Мирослав Петров взе участие в петото издание на Европейския минен бизнес форум, който се провежда под патронажа на министъра на енергетиката Теменужка Петкова в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Пред участниците във форума енергийният министър Теменужка Петкова подчерта ключовата роля на отрасъла като база за развитието на всяка индустрия: добивът на полезни изкопаеми, изчислен на глава от населението, отбелязва устойчив ръст през последното десетилетие; производителността на труда е близо 2.5 пъти по-висока от средната за индустриалния сектор; средната годишна работна заплата е една от най-високите в България. Приходите от концесии също отбелязват ръст – от около 70 млн. лв. преди няколко години до близо 100 млн. лв. през 2017 г. По думите на министър Петкова тези данни са доказателство, че секторът се развива стабилно и устойчиво. В изказването си министър Петкова обърна внимание и на промените в Наказателния кодекс, инициирани от Министерството на енергетиката, които инкриминират незаконния добив на подземни богатства

В рамките на форума бяха предложени задълбочени експертни анализи на сектора от 20 говорители, сред които Марк Раховидес – президент на Европейската асоциация за добив на метални руди и индустриални минерали, Кшиштов Кубатски – генерален директор на Центъра за Източна Европа на Европейското партньорство за иновации в областта на суровините, д-р Марку Илжина -Европейска федерация на геолозите, Координатор на Експертната група по минералите и др.

По време на дискусионните панели бяха очертани технологичните новости, политиките и бъдещото на този важен сектор.