Борисов: Хиляди минаха през ада на репресиите заради своите политически убеждения и своя произход

Д-р Андрей Ковачев прочете и обръщение на министър-председателя по повод поклонението на остров Персин

"Дълбоко трогнат съм, че всяка година отдаваме почит към паметта на страдалците, минали през ужасите на комунистическия режим.”, каза евродепутатът д-р Андрей Ковачев на остров Персин. "Всеки един от вас иска споменът да се пази. Мемориалът, който ще бъде изграден, ще бъде истинско европейско място за памет.”, допълни той.

Д-р Ковачев обяви, че са стартира инициатива в ЕП под надслов "Изстраданата европейска мечта на България”. 

"Имаме огромното желание да покажем на нашите европейски приятели, че тук в България са се случвали ужасни неща, че българския народ не е приел комунистическата диктатура 44-та година доброволно, а с огромно насилие и жестоки репресии”, каза още евродепутатът Ковачев.

Той прочете и обръщение на министър-председателя Бойко Борисов. "Хиляди минаха през ада на репресиите заради своите политически убеждения и своя произход. Имаме моралния дълг да пазим паметта за онези, които в нечовешки условия непреклонно отстояваха свободата, толерантността и човешкото дойстойнство. Да знаем, че свободата и демокрацията не са даденост и трябва да се защитават и изпълват със съдържание”, се казва в адреса от премиера Борисов.

По повод годишнината адрес бе прочетен и от името на председателя на НС Цвета Караянчева.