Румен Радев: Чуждестранни инвеститори проявяват интерес към АЕЦ "Белене"

"България е атомна страна и трябва да остане такава", заяви президентът в интервю за руския вестник "Комерсант"

Румен Радев коментира проекта за АЕЦ "Белене" в интервю за руския вестник "Комерсант", публикувано днес, в деня, в който държавният ни глава пристига на официална визита в Руската федерация. Както вече писахме, в българската делегация е и кметът на Плевен Георг Спартански.

"България е атомна страна и трябва да остане такава. Имаме дългогодишен опит и традиции в ядрената енергетика, което осигурява стабилност и предсказуемост в производството на електроенергия в България. Този опит, както и бъдещите ни планове и проекти в областта на енергетиката, трябва да включват АЕЦ", казва Радев, цитиран от Канал 3.

"Що се отнася до АЕЦ "Белене", в последните няколко дни българското правителство промени позицията си и се очаква, че в Народното събрание ще вдигне мораториума върху изпълнението на този проект. Трябва да се има предвид, че държавата вече е инвестирала 3 милиарда лева на българските граждани, основното оборудване е доставено, Европейската комисия е информирана за проекта, площадката е построена и лицензирана. Чуждестранни инвеститори проявяват интерес към АЕЦ "Белене" и очаквам, че българското правителство ще пристъпи към реализация на проекта с избор на стратегически инвеститор”, допълва Румен Радев.