Мартин Митев се поклони пред "Северняците": Направихте ни свидетели на съхранената българщина!

"Вие подарихте на Плевен истински празник на ума, на сърцето, на сетивата", обърна се той към Джейлян Демирев и танцьорите му

Председателят на Общински съвет - Плевен Мартин Митев не сдържа сълзите си от вълнение след празника, който сътвориха клуб "Северняци" на площада. Както вече писахме, танцьорите направиха опит за поставяне на Световен рекорд на Гинес за най-голям брой автентични народни хора̀.

След края на спектакъла Мартин Митев поздрави "Северняците" по повод 10-годишнината от създаването на клуба, както и Джейлян Демирев за неговата лична 55-годишнина.

"Скъпи плевналии, в този прекрасен, цветен, усмихнат, слънчев майски ден ние празнуваме най-светлия празник в календара на българите, а именно деня на славянската писменост и култура. Ден, в който отдаваме почит на всички наши първопросветители, първоучители, духовници. Ден, в който оказваме нашата огромна признателност към тези, които във вековете пазят огънчето на българщината. А какво друго е това, на което станахме свидетели на нашия прекрасен площад, ако не съхранена българщина. Съхранена и поднесена по най-прекрасния начин от клуб "Северняците". Хора от различни възрасти, с различни интерес и професии, но обединени от едно - любовта към нашия, родния, изконния фолклор, към нашите традиции и обичаи. Убеден съм, че тази любов и този стремеж за тяхното съхранение вие предавате и на вашите деца и внуци. Още веднъж благодаря, че ви има "Северняци", каза Мартин Митев и продължи:

"Трудно ми е да опиша какво чувствах през последния час, наблюдавайки вашия труд. Вие подарихте на Плевен истински празник на ума, на сърцето, на сетивата. Вие докоснахте всички нас с това, което ни представихте. Най-малкото, че е опит за рекорд, не това е важното. Най-важното е това, което вие усещате. Знам колко предложения си отказал да напуснеш нашия град. Искам да ти се поклоня и да ти благодаря, че избра да останеш в нашия град. И в нашия Плевен да правиш това, в което ти си най-добър - да пазиш духа на българщината. Бъди здрав да го правиш още 55 години. Поклон пред такива като тебе, вие сте пример за нас!", обърна се Мартин Митев лично към ръководителя на формацията Джейлян Демирев.