Обсъдиха възможността Плевен да стане домакин на туристически форум през 2019 година

Посланикът на Турция се ангажира Плевен да е сред областите презентирани пред турските туроператори и хотелиери

На среща с областния управител Мирослав Петров посланикът на Република Турция у нас Н.Пр. Хасан Улусой и турския консул в Пловдив Хюсеин Аргани обсъдиха възможности за бъдещо сътрудничество и бизнес инвестиции в Плевенска област.

Накратко областният управител Мирослав Петров представи икономическите, социални и културни характеристики на областта. В изказването си той акцентира върху ключовата за региона инвестиция на правителството – изграждането на АМ „Хемус”, което коренно променя инфраструктурната транспортна свързаност на региона и разширява възможностите за реализиране на инвестиционни намерения на територията на областта.

Г-н Петров подчерта, че Плевенска област в недалечното минало е имала статут на индустриален център в Северозападна България. Обърна внимание на добре развитата тогава металургия, на потенциала на карстовите извори, на туристическия потенциал, както и на възможностите за сътрудничество в областта на земеделието и животновъдството.

Посланикът на Република Турция Н.Пр. Хасан Улусой подчерта, че развитието на добросъседските отношения между България и Турция са основен акцент в неговата работа. Той добрите темпове, с които са се разширили контактите и сътрудничеството между двете страни след края на студената война и днес вече двете държави са партньори и съюзници в НАТО. Н.Пр. Хасан Улусой изрази готовността на Турция за инвестиции и дори се ангажира Плевен да е сред областите, които ще бъдат презентирани пред турски туроператори и хотелиери. Туризмът според посланик Улусой предлага чудесен потенциал за двустранно сътрудничество. По време разговорите се обсъди възможността Плевен да стане домакин на туристически форум през 2019 година.

Н.Пр. Хасан Улусой за първи път е в Плевен. След визитата си при областния управител той и консулът Хюсеин Аргани се срещнаха с ръководството на общинската администрация в Плевен. Такава среща ще има и в община Никопол.